V.K. u Karijera

Istraživanje pokazalo: Diploma u Hrvatskoj ne garantira posao, a ni dobrog radnika

Diploma nije garancija zapošljavanja, ali ni za dobro odrađivanje posla.

8. lipnja 2022 11:50
Za najtraženije poslove su - prekvalificirani

Za najtraženije poslove su - prekvalificirani Foto: shutterstock by G-Stock Studio

Iako nas, u teoriji, fakultet priprema za rad u struci za koju se obrazujemo, često se mladi diplomci na svojim prvim poslovima iznenade jer shvate da su tržište rada i radni zadaci drugačiji od onoga što su godinama učili na fakultetu.

U vrijeme polaganja matura i upisa na fakultete često čitamo o najtraženijim fakultetima, o potražnji za određenim zanimanjima.

vezano Slika nije pronađena Karijera Istraživanje pokazalo: Trećina mladih misli da ih fakultet ne priprema za rad pod pritiskom

Kako bi doznali mišljenje javnosti je li razina obrazovanja uistinu bitna za pronalazak posla, EduCentar je proveo anketu u koju se uključilo preko 1200 ispitanika.

"Posao odrađuju ljudi, a ne diplome"

Prema njihovim rezultatima, skoro polovina (46 posto) ispitanika smatra da razina obrazovanja nije bitna sve dok dobro odrađuješ svoj posao. Kako navode ispitanici, "posao ne odrađuju diplome, već ljudi", a smatraju da se sve može naučiti ako si dovoljno marljiv i vrijedan.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt 12% mladih s diplomom radi za 3500 kuna mjesečno: Čak 1500 njih godišnje napusti Hrvatsku

"Posvećenost poslu je mnogo bitnija od razine obrazovanja. Pet godina prakse je korisnije od pet godina studija. Snalažljiv, vješt i neakademski obrazovan čovjek mnogo bolje prolazi u životu od nesnalažljivog akademski obrazovanog čovjeka", istaknuo je jedan od ispitanika.

Za neke poslove diploma je ipak bitna

S druge strane, 40 posto ispitanika smatra da je, s nekim razinama obrazovanja ipak lakše dobiti određeni posao, a tu se posebice oslanjaju na visoko obrazovanje jer je naglasak na smjeru obrazovanja, jer se pristupu samom poslu i radna etika stječu na fakultetu, a ujedno i grade karakter koji se osjeća u nastupu i pristupu poslu.

vezano Slika nije pronađena Postani student S diplomom FFZG-a do prvog posla za 5 mjeseci: Bivši studenti hvale se iznadprosječnom plaćom i ugovorom na neodređeno

"U današnje vrijeme fakultetsko obrazovanje ulaznica je u poslovni svijet, smatra se potrebom, a ne prednosti do te mjere da sve vise gubi na značaju. Nekad nisu svi imali fakultet pa je velika prednost bila dana onima koji ga imaju. Danas se pretpostavlja da svatko ima barem neku razinu obrazovanja pa oni koji je nemaju često budu izostavljeni, ne uzimaju se u obzir. Naravno da je za neke poslove obrazovanje ključno, to je jednostavno vrijeme u kojem živimo. Međutim smatram da se svakoj osobi treba dati prilika da se pokaže, educira i napreduje unutar organizacije. Tako je to nekad i bilo", poručuje jedan od sudionika istraživanja.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Više nitko ne želi studirati? Dramatičan pad broja studenata u svijetu – ovo su glavni krivci

Najtraženiji poslovi na tržištu nisu dostupni onima s diplomom

Samo 14 posto javnosti smatra da je važniji smjer za koji se ljudi odluče od dosegnutog stupnja obrazovanja.

vezano Slika nije pronađena Postani student Čak 90% mladih s diplomom društveno-humanističkih znanosti zapravo je zadovoljno svojim životom

Kako pojašnjavaju, trenutno je takva situacija na tržištu rada da se traže zanimanja za koje nije potrebno visoko obrazovanje, pritom misleći na poslove građevinara, frizera, kozmetičarki, konobara i slično.

Problem nastaje jer se osoba visokog obrazovanja s diplomom ne može prijaviti na ove poslove, odnosno ne ulaze u obzir za posao jer su - prekvalificirani.

Još vijesti