V.K. u Vijesti

Ozbiljno upozorenje našim studentima na razmjeni: Prevara sa stanovima sve je više – evo kako izgleda jedna tipična

U posljednje vrijeme sve se više studenata javlja u naše Veleposlanstvo jer su ih prevarili, a oni su izgubili novac.

13. rujna 2022 10:45
Veleposlanstvo upozorava naše studente na prevare!

Veleposlanstvo upozorava naše studente na prevare! Foto: shutterstock by peresanz

Svaki student koji ide na razmjenu u bilo koju državu, obavezno mora biti u kontaktu s veleposlanstvom naše države gdje studira kako bi bili sigurniji prilikom boravka u stranoj državi.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj u posljednje je vrijeme zaprimilo povećan broj prijava hrvatskih studenata koji su tamo na razmjeni, a koji se odnose na slučajeve prevare prilikom najma stanova.

Sve veći broj prevara - evo kako najčešće izgledaju

Naime, iako su ovakve prevare česte i kod nas, Veleposlanstvo je zbog povećanog broja prijava od strane naših studenata izdalo Upozorenje koje su proslijedili na Ministarstvo, ali i na policiju.

vezano Tolika je navala da su iz našeg veleposlanstva javili studentima da ne dolaze ako nisu pronašli smještaj do sada Akademska četvrt Sa sveučilišta javljaju: 'Ako niste pronašli smještaj, nemojte ni dolaziti'... Oglasilo se i naše Veleposlanstvo

"Navedene prevare u pravilu se odvijaju na sljedeći način: studenti prije dolaska u Španjolsku pronađu stan putem interneta i uplate novac na bankovni račun 'stanodavca'. Stanodavac nakon toga prekine komunikaciju, ili pak tvrdi je netko treći umjesto njega nelegalno iznajmio stan te da on nije primio novac", upozoravaju iz Veleposlanstva.

Iako Veleposlanstvo zasad nema informaciju o tome je li policija uspjela riješiti neki od ovakvih slučajeva, studenti su većinom ostali bez uplaćenog novca.

vezano Slika nije pronađena Karijera Veleposlanstvo SAD-a odsad prima i studente: Prilika za super praksu u čak dva odjela

"Preporuka je da se uvijek ide preko Sveučilišta ili pak preko službenih agencija; međutim, u praksi je takva ponuda smještaja manja, a cijene puno skuplje nego putem internetskih oglasnika", pojašnjavaju u upozorenju i mole Sveučilišta i druge nadležne ustanove da s ovim upozorenjem upoznaju studente.

Dopis u potpunosti možete pročitati ovdje.

Još vijesti