L.B. u Vijesti

I redovne studentice majke imat će pravo na porodiljnu naknadu – ne moraju biti 'na burzi'

Ne moraju biti na burzi da bi ostvarile pravo na novčanu rodiljnu naknadu.

9. lipnja 2022 13:44
I redovne studentice moći će dobiti novčanu naknadu nakon poroda...

I redovne studentice moći će dobiti novčanu naknadu nakon poroda... Foto: Liudmila Fadzeyeva via Shutterstock

Sredinom prošlog mjeseca donesene su izmjene nadležnog zakona kojima se i redovitim studenticama u Tuzlanskome kantonu omogućava stjecanje prava na rodiljnu naknadu, piše Akta.ba.

vezano Studentski centar Rijeka Akademska četvrt Velike novosti u ovom hrvatskom SC-u: Otvorit će vrtić za studente roditelje

Kako bi se i redovnim studenticama, koje su izostavljene aktualnim odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, omogućilo ostvarivanje prava na novčanu naknadu za nezaposlene majke rodilje te kako bi se produžio rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje ovog prava, na izvanrednoj sjednici održanoj 11. svibnja, Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom.

Ne moraju biti "na burzi"

Ovim izmjenama predviđeno je da pravo na novčanu pomoć za nezaposlene majke porodilje mogu ostvariti i redovne studentice, koji ne mogu biti prijavljene u evidenciju JU Službe za zapošljavanje, što je bio jedan od ranije propisanih uvjeta.

vezano Slika nije pronađena Laganini [VIDEO] Svi obožavaju bebu koja odrasta u studentskom domu: 'Ima bolji društveni život od mene'

Naime, izmjenom se ova grupa eventualnih korisnika izuzima od uvjeta da su prijavljeni na evidenciji JU Služba zapošljavanje.

Također je ocijenjeno da postoji potreba da se rok od 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona, produži na 90 dana, kako bi sve rodilje blagovremeno mogle podnijeti zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta.

vezano Ana Dijanić Nakon predavanja 5 godina apsolventica: Priča o Ani koja je rodila dva sina i onda diplomirala uz najglasniji pljesak i ovacije u dvorani

izvor: Akta.ba

Još vijesti