Redovni studenti dobili pravo na besplatan prijevoz vlakom

Nakon što je Vlada prošle godine donijela odluku o fiksiranju troška željezničkog prijevoza za redovne studente, sve više županija odlučuje trošak putovanja vlakom snositi u potpunosti.

Prošle godine, studente je razveselila vijest da će ih neograničena putovanja vlakom, po čitavoj Hrvatskoj, mjesečno koštati samo 9,95 eura. No, malo tko je očekivao da će, jedna po jedna, brojne hrvatske županije odlučiti ovaj trošak subvencionirati u potpunosti kako bi svojim studentima osigurali besplatan prijevoz vlakovima HŽ-a.

„Val“ subvencioniranja željezničkog prijevoza

Osim Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Međimurske i Splitsko-dalmatinske županije, ovom se „valu“ subvencioniranja simbolične mjesečne karte pridružila i Primorsko-goranska županija, potpisivanjem ugovora kojime redovni studenti Primorsko-goranske županije ostvaruju pravo na besplatan prijevoz vlakom.

Ugovor o financiranju troškova javnog prijevoza vlakom redovnih studenata s prebivalištem na području Primorsko-goranske županije u 2023. potpisali su jučer, 12. siječnja, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić.

Primorsko-goranska županija, koja od 2020. sufinancira ovu mjeru, u cijelosti će financirati prijevoz vlakom redovnih studenata u 2023. godini, a za tu svrhu u proračunu je osigurano 20.000 eura, odnosno 150.690,00 kuna.

Više od 4000 putovanja

Prošle godine tu pogodnost koristilo je 326 studenata s područja Županije koji su ostvarili oko 4300 putovanja.

„Županija omogućava svojim studentima besplatno putovanje po Hrvatskoj s jedne strane u cilju mobilnosti, ali i s tendencijom da kada završe fakultet, ostanu ovdje živjeti i raditi. Lani smo taj trošak dijelili sa željeznicama dok je sada država utvrdila fiksni trošak u visini od 9,95 eura mjesečno po studentu, a Županiji nije problem snositi kompletan iznos i tako omogućiti svim studentima besplatan i neograničen prijevoz vlakom”, istaknuo je župan Komadina.

Redovni studenti preuzimat će mjesečne karte na osnovu važeće pametne kartice sa studentskim profilom koji studenti kupuju o vlastitom trošku na temelju potvrde obrazovne ustanove i identifikacijskog dokumenta kojim se potvrđuje prebivalište na području Županije.

Profil na pametnoj kartici naplaćuje se 2,65 € (20 kn), a vrijedi do 30. rujna 2023. godine.

Zahtjev za izradu kartice studenti mogu preuzeti ovdje ili blagajnama, a zahtjev, potvrdu i fotografiju mogu poslati putem studenti@hzpp.hr, pošte ili ga predati na blagajni.

Još vijesti