V.K. u Akademska četvrt

Posao ilegalne prodaje soba u domovima unosniji no ikad: Cijene i do 10 tisuća kuna

Ilegalna prodaja studentskih soba stara je koliko i studentski domovi. No, ove godine cijena je uistinu paprena!

1. rujna 2022 12:14
Bit će više mjesta ispod nadstrešnice!

Bit će više mjesta ispod nadstrešnice! Foto: MojFaks

Nije više novost da su cijene toliko vrtoglavo narasle da je teško ponekad i pratiti sam rast istih, pa se tako porast cijene osjeti i u ilegalnom kupovanju studentskih soba.

Naime, može se reći da su prodaja i kupnja mjesta u studentskim domova postali "tradicionalnom" praksom, jer se ista viđa već godinama.

vezano Studentska soba u domu Nakon predavanja Krenulo masovno kupovanje domova: 'Oni koji kupuju su u većem riziku, mogu ostati na ulici preko noći, a dali su novac', Evo i ovogodišnjih cifri

Netko se prijavi za smještaj, nakon objave rang-lista saznaje da je dobio mjesto u nekom studentskom domu, a da pritom već ima drugi smještaj, a dom mu nije potreban. Onda, ta osoba stavlja svoje mjesto "na prodaju". Svake godine nakon objava konačnih rang-lista, studentske grupe preplave objave za kupnju ili prodaju sobe, uz informacije o kategoriji, katu i tome radi li se o sobi za studentice ili studente.

Priča stara koliko i domovi

"Kupujem MM III. Sava, ponude u inbox" i slične varijacije ovakvih objava mogu se već danima pročitati po studentskim Facebook grupama. Iako su do sada mnogi studenti radili lažne profile kako ne bi ostao trag njihovog imena i prezimena, Facebook je nedavno uveo opciju da se može objavljivati pod opcijom "privatnog člana" grupe, što je uvelike olakšalo ovaj ilegalni "biznis".

Pisali smo svake godine i o prosjeku koliko košta studentska soba, no, kako su porasli troškovi života u svakom pogledu, podigle su se i cijene soba.

vezano Kupoprodaja domskih soba Nakon predavanja Cijena domske sobe 'na crno' i do 9 tisuća kuna: Evo koliko je ilegalaca 'raskrinkano' prošle godine

Još davne 2017. godine, studentsku sobu mogli ste kupiti za četiri do osam tisuća kuna ovisno naravno o domu i kategoriji, a ovaj raspon cijena se održao sve do prošle godine, kada se soba prodavala i za devet tisuća kuna. 

Kako piše Jutarnji list , ove godine je raspon cijena od osam, pa sve do 10 tisuća kuna po jednom mjestu, uz dodatno plaćanje mjesečne stanarine.

"Zapravo mi se posrećilo jer mi se javila cura koju znam i ponudila mi mjesto za 6000 kuna sveukupno, bez plaćanja stanarine svaki mjesec. Davala sam joj 1000 kuna mjesečno dok nisam sve otplatila", kazala je jedna anonimna studentica te novine.

Uz ilegalnu kupovinu smještaja uvijek dolazi i strah od kontrole koju obavlja Studentski centar, najviše u ranim jutarnjim satima kada većina studenata spava.

vezano Kupoprodaja domskih soba Nakon predavanja Krenula KONTROLA po studentskim sobama: 'Ilegalka' otkriva kako uspješno bježi kad u zoru pokucaju na vrata

Naime, ako se u sobi nalazi "ilegalni" student za vrijeme kontrole, automatski ga se izbacuje iz sobe te dobiva zabranu prijavljivanja za studentski dom do kraja svojeg studiranja.

Skrivanje u ormar

Kako nastavlja anonimna studentica, stvorila je plan kako bi se na vrijeme sakrila od kontrole. "Kontrolu sam uvijek planirala izbjeći tako da nikad nisam imala ključ u bravi, da ne izgleda kao da je netko unutra i uvijek sam pospremila stvari. Ako bi kucali i ulazili, vjerovala sam da bi imala dovoljno vremena za sakriti se u ormar", kazala im je sugovornica.

Osim toga, solidarni studenti kojima kontrola pokuca na vrata uvijek u Facebook grupi objave u kojem paviljonu je kontrola i gdje ide dalje, što daje kratku vremensku prednost svim "ilegalcima" da se sakriju na vrijeme. 

izvor: jutarnji.hr

Još vijesti