L.B. u Vijesti

Ipak nije med i mlijeko? 38 posto studenata u Njemačkoj prošle godine živjelo na rubu siromaštva

Zabrinjavajuće visok postotak studenata u Njemačkoj prošle je godine živio na rubu siromaštva, pokazali su najnoviji službeni podaci.

1. prosinca 2022 12:48
Prazan novčanik i nešto sitniša.

Prazan novčanik i nešto sitniša. Foto: Teerasan Phutthigorn via Shutterstock

Savezni zavod za statistiku (Statistisches Bundesamt) objavio je podatak da čak 38,5 posto studenata u Njemačkoj nije bilo spremno za neočekivane financijske troškove prošle godine, s tim da je 55 posto studenata koji stanuju sami ili s cimerima najsnažnije pogođeno poskupljenjima.

Pod prijetnjom siromaštva našli su se studenti diljem ove zemlje.

Najgore pogođeni mladi koji unajmljuju privatni smještaj, sami ili s cimerima

Nadalje, 24,5 posto svih studenata te više od polovine njih koji stanuju sami ili s cimerima, nisu mogli u potpunosti „pokriti“ trošak stanovanja tijekom 2021. godine koji je u tom periodu iznosio čak 40 posto sveukupnog budžeta kojime u prosjeku raspolažu mladi, piše Study in Germany.

Konkretnije, 76,1 posto studenata koji stanuju sami ili s cimerom/ima, prošle je godine živjelo na rubu siromaštva, a ovaj je postotak na razini čitave populacije studenata, bez obzira na oblik stanovanja, također visok i iznosi 37,9 posto. Strah od financijske nesigurnosti osjećaj i drugi Nijemci, čak 15,8 posto ispitanika izjavilo je da strahuje od siromaštva.

Nakon objavljivanja ovih podataka, oglasili su se i iz Njemačkog saveza studenata (Deutsches Studentenwerk), apelirajući na vladu da se pozabavi ovim zabrinjavajućim novostima i osmisli adekvatne mjere potpore kojima bi ublažile ovu krizu.

Ne znaju kako platiti račune

„Studenti se ovog zimskog semestra suočavaju s dramatičnom socijalnom krizom. Iz pandemije koronavirusa izlaze financijski i psihički na koljenima, a u kontekstu galopirajućih cijena, često ne znaju kako će uopće platiti struju, gorivo i namirnice“, ističe Matthias Anbuhl, glavni tajnik Njemačkog saveza studenata.

Također predlažu da se minimalna financijska potpora studentima povisi u što kraćem roku, kao i potpore za stanovanje, kako bi se dovele u povoljniji omjer s cijenama diljem Njemačke. Smatraju da bi ove mjere mogle pomoći u borbi protiv osiromašivanja mladih.

izvor: study-in-germany.org

Još vijesti