V.F. u Vijesti

Studenti izbačeni s fakulteta jer su zajedno ručali u kantini

Prosvjedi ne jenjavaju.

14. veljače 2023 10:32
Žena s hidžabom

Žena s hidžabom Foto: MoshyPelusha via Pixabay

Više od desetak iranskih studenata bilo je prisiljeno napustiti Sveučilište Zabol u jugoistočnoj pokrajini Sistan-Baluchistan zbog prosvjeda protiv smrti Mahse Amini koja je završila u pritvoru jer nije nosila hidžab u skladu s propisima tako što su održali ručak na kojem su bili i muškarci i žene.

Sindikalno vijeće iranskih studenata priopćilo je da je 16 studenata izbačeno jer su „imali grupni ručak“, kršeći pravila o obveznoj rodnoj segregaciji u kantini, prenosi Radio Free Europe/Radio Liberty.

Otpuštaju i profesore

Vijeće je također najavilo suspenziju Morteze Mardiha, člana Fakulteta komunikacijskih znanosti Sveučilišta Allameh Tabatabai u Teheranu, zbog podrške studentima u njihovim prosvjedima zbog Aminine smrti. Proteklih tjedana bilo je nekoliko izvještaja o otpuštanju ili suspenziji sveučilišnih profesora jer su podržavali studente koji prosvjeduju.

Bijes zbog smrti 22-godišnje Amini 16. rujna potaknula je tisuće Iranaca da izađu na ulice tražeći više sloboda i prava žena.

Sveučilišta i studenti na čelu borbe za prava

Održani su brojni prosvjedi na sveučilištima, posebice u Teheranu, gdje su mnogi studenti odbili pohađati nastavu. Studenti prosvjednici na skupovima su uzvikivali „Žena, život, sloboda“ i „Smrt diktatoru“.

Neke su studentice skinule i spalile svoje marame. U većini prosvjeda studenti su tražili podršku profesora, a s prosvjednicima su se solidarizirali i neki sveučilišni profesori i predavači.

Sveučilišta i studenti dugo su bili na čelu borbe za veće društvene i političke slobode u Iranu. Godine 1999. studenti su prosvjedovali protiv zatvaranja reformističkog dnevnika, što je izazvalo brutalnu raciju u studentskim domovima teheranskog sveučilišta u kojoj je jedan student poginuo.

Do sada uhićeno najmanje 700 studenata

Tijekom godina vlasti su uhitile studentske aktiviste i vođe, osudile ih na zatvor i zabranile im studiranje. Aktivistička novinska agencija HRANA rekla je da je do 26. siječnja tijekom nedavnih nemira uhićeno najmanje 700 studenata.

Mnogi su se suočili s kaznama kao što su zatvor i bičevanje, a deseci studenata izbačeni su sa sveučilišta ili suspendirani sa studija, dok snage sigurnosti pokušavaju ugušiti rašireno neslaganje.

Uhićena zbog hidžaba

Podsjećamo, 22-godišnja Mahsa Amini je umrla 16. rujna prošle godine u bolnici u Teheranu pod sumnjivim okolnostima. Prije toga, Amini je završila u pritvoru jer nije nosila hidžab u skladu s iranskim propisima.

Iranske vlasti su izjavile kako je 22-godišnja djevojka u policijskoj postaji imala srčani udar, pala u komu te preminula u bolnici. Međutim, očevici, među kojima su bile i žene zatočene s Mahsom Amini, su potvrdili kako ju je policija brutalno pretukla u pritvoru. Iranske vlasti su to zanijekale. Njezina smrt je pokrenula brojne prosvjede.

Izvor: Radio Free Europe/Radio Liberty

vezano Žene s burkama Vijesti Profesor iz Afganistana poručuje: „Muškarci moraju ustati i braniti prava afganistanskih žena“

vezano Svečana dodjela diploma. Akademska četvrt Tužne vijesti: U ovoj državi ženama zabranjeno sveučilišno obrazovanje

 

Još vijesti