Sve više studenata traži psihološku pomoć

Broj riječkih studenata koji su bili u psihološkom savjetovalištu se prošle godine udvostručio u odnosu na 2018. godinu. Štoviše, čak 40 posto studenata Sveučilišta u Rijeci razmišlja o traženju psihološke pomoći. Rizičnom se skupinom ističi oni studenti koji se nalaze u prijelaznim razdobljima, odnosno oni koji su na početku i na kraju studija.

Ovo povećanje potrebe studenata za psihološkom pomoći rezultiralo je povećanjem broja onih koji se javljaju u Studentski savjetovališni centar, a tijekom prošle godine u Psihološkom savjetovalištu bilo njih oko 500 što je dvostruko više u odnosu na 2018. godinu te čini oko 3 posto od ukupnog broja studenata na Sveučilištu u Rijeci.

Istraživanje provedeno 2021. i 2023. godine je pokazalo da je porastao broj studenata s psihološkim simptomima te se očekuju još veće liste čekanja studenata koji se javljaju u Psihološko savjetovalište, a uz povećanje potreba studenata u Studentskom savjetovališnom centru istovremeno se suočavaju i s profesionalnim izgaranjem djelatnica koje ne mogu neposredno odgovoriti na sve veće potrebe, pokrenut je program „Stručna i vršnjačka potpora osiguravanju dobrobiti studenata i studentica na Sveučilištu u Rijeci – UNIRI brine“, piše Novi list.

Kako da studenti prepoznaju svoje probleme?

Ovo je prvi takav program u Hrvatskoj, a aktivnosti provode Sveučilišni savjetovališni centar, Studentski zbor, Udruga studenata psihologije (PSIRIUS) i Studentski zbor Medicinskog fakulteta. Partneri u provedbi projektnih aktivnosti su Medicinski fakultet, Fakultet zdravstvenih studija, Filozofski fakultet, Sveučilišni Centar za sport, Alumni UNIRI mreža te ostali fakulteti Sveučilišta kao korisnici, a voditeljica projekta je prof. dr. sc. Sanja Smojver-Ažić.

Cilj aktivnosti vršnjačke potpore je pomoći studentima da prepoznaju svoje probleme kao i različite mogućnosti suočavanja s njima. Zbog toga se ovim projektom nastoji razviti sustav osiguravanja kontinuirane stručne i vršnjačke potpore namijenjenog očuvanju mentalnog zdravlja i osiguravanja dobrobiti studenata i studentica, posebno tijekom prijelaznih razdoblja na početku i kraju studiranja na Sveučilištu u Rijeci.

Uz već postojeći program vršnjačke podrške kroz sustav student – mentor, prepoznaju se i druge mogućnosti pružanja vršnjačke podrške uz odgovarajuću stručnu podršku i vođenje Savjetovališnog centra. Provedbom projekta ostvaruju se strateški prioriteti djelovanja Sveučilišta u Rijeci u pogledu razvoja integrirane institucijske podrške preventivnim i edukacijskim uslugama koje će se razviti suradnjom svih nositelja projekta i implementirati na sastavnicama Sveučilišta u Rijeci.

Stariji studenti će dijeliti iskustva s mlađima

Ovim će se projektom studenti osnažiti pri studiranju kroz pružanje stručne i vršnjačke podrške putem organiziranih aktivnosti na način da studenti viših godina studija s mlađim kolegama dijele svoja iskustva s početka studiranja, raspravljaju o očekivanjima i izazovima studiranja. Vršnjačka podrška je usmjerena na osnaživanje osobnog i profesionalnog razvoja studenata te na podizanje svijesti o uključivosti i poštivanju različitosti tijekom i nakon obrazovanja. Predviđeno je i pružanje stručne i vršnjačke podrške tijekom procesa učenja i savladavanja gradiva koje je nužno za ostvarenje uspjeha na studiju putem kontinuirane organizacije i provođenja grupa za učenje za studente.

Cilj ovih aktivnosti je poučiti studente ključnim vještinama učenja potrebnim za uspješnije studiranje. Također, priprema ih se i za tržište rada kroz pružanje stručne i vršnjačke podrške s ciljem osiguravanja dobrobiti i uspješne prilagodbe studenata tijekom prijelaznog razdoblja iz svijeta obrazovanja na tržište rada, odnosno povećanja konkurentnosti i zapošljivosti. U tom smisli planirana je organizacija i provedba tribina namijenjenih informiranju o stanju i zahtjevima tržišta rada te zahtjevima i karakteristikama pojedinih radnih mjesta te organizacija i provedba radionica namijenjenih razvoju vještina pismenog i usmenog predstavljanja poslodavcima.

Dio aktivnosti projekta odnosi se na pružanje stručne i vršnjačke podrške u svrhu prevencije i unaprjeđenja mentalnog zdravlja kroz tjelesnu aktivnost studenata i studentica, kao i na osnaživanje provoditelja aktivnosti kroz pružanje stručne i vršnjačke podrške studentima i koordinatorima u svrhu razvoja vještina, uspješne provedbe svih planiranih aktivnosti i jačanja timskog duha. Pojedine aktivnosti vršnjačke podrške obavljat će studenti Medicinskog fakulteta, Fakulteta zdravstvenih studija, Učiteljskog i Filozofskoga fakulteta, odnosno studenti psihologije, pedagogije te nastavničkog modula, dok će pojedine aktivnosti obavljati studenti svih sastavnica.

mentalno zdravlje studenata psihološko savjetovanje UNIRI brine vršnjačka potpora mentalno zdravlje riječkih studenata

Još vijesti