M. P. u Vijesti

Novosti iz TikToka: Pogledajte na koga se odnosi ograničenje vremena korištenja aplikacije

Roditelji će putem opcije Family Pairing moći postaviti ograničenje

3. ožujka 2023 14:25
Aplikacija TikTok

Aplikacija TikTok Foto: XanderSt/Shutterstock

U posljednje vrijeme sve je veći pritisak na regulaciju rada društvenih mreža, a sve to zbog negativnog utjecaja na mentalno zdravlje kod mladih. Sve veći broj mladih bori se s psihičkim tegobama, a depresija i anksioznost počinju od najranije dobi. Istraživanje Centra za suzbijanje digitalne mržnje pokazalo je da algoritam TikToka obasipa mlade s gomilom štetnog sadržaja koji izaziva ovisnost.

Zbog pritiska javnosti i regulatora, društvene mreže postavile su određene značajke koje bi trebale upozoriti mlade ljude da ne provode previše vremena listajući sadržaj. Svakodnevno pregledavanje sadržaja na društvenim mrežama izravno i neizravno formira stavove i nameće ideale, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Algoritam prikazuje upravo onaj sadržaj koji privlači korisnike da provedu što više vremena na određenoj društvenoj mreži. Iz TikToka su najavili ograničenja oko vremena korištenja aplikacije za maloljetnike, a nova pravila na snagu bi trebala stupiti kroz nekoliko tjedana. Korisnici koji su mlađi od 18 godina, dobiti će upozorenje nakon što provedu sat vremena pregledavajući sadržaj. U slučaju da žele nastaviti koristiti navedenu društvenu mrežu, morat će upisati posebnu šifru.

Cilj ovog upozorenja je da korisnici ugase aplikaciju i odmore od gomile štetnog sadržaja, ovu opciju će biti moguće isključiti u postavkama aplikacije, ali nakon provedenih 100 minuta dnevno dolazi upozorenje na ponovnu aktivaciju opcije, piše na zimo.dnevnik.hr.

Najavljena je još jedna novost, roditelji će putem opcije Family Pairing moći postaviti vrijeme ograničenja koje se provodi za ekranima, a vidjeti će i podatke o korištenju aplikacije.

Osobe koje su zadužene za povjerenje i sigurnost na TikToku, nadaju se da će ove mjere pozitivno utjecati na mlade. 


 

Još vijesti