P.S. u Postani student

Izašla nova lista najpoželjnijih studija: Evo koji su fakulteti ovogodišnjim maturantima najzanimljiviji

U odnosu na prethodnu listu, situacija s najpoželjnijim fakultetima se nije previše mijenjala.

17. travnja 2023 11:03
Pripreme za državnu maturu.

Pripreme za državnu maturu. Foto: Kamil Zajaczkowski/Shutterstock

Prošlo je otprilike dva mjeseca od kada su maturanti prvi puta prijavili svoje izbore fakulteta u sustavu Postani Student. Za njih slijedi vrlo stresno razdoblje u kojem srednjoškolske ocjene moraju dovesti do savršenstva ukoliko žele upisati svoj prvi studijski izbor.

Ne samo to, nego se ujedno moraju i pripremati za državnu maturu koja počinje za manje od dva mjeseca, a koja je i jedan od ključnih faktora kod upisa na fakultet. Prilikom prve njihove ovogodišnje prijave u sustav za izbor studijskih programa, kako smo tada pisali, na prvom mjestu nalazila se najpoželjnija logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Na drugom mjestu se tada nalazio izvanredni stručni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, a treće mjesto tada je zauzela popularna psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sada je Središnji prijavni ured agencije za znanost i visoko obrazovanje ponovno objavio novu i ažuriranu listu najpoželjnijih studijskih programa za akademsku godinu 2023./2024..

Ponavlja se studij na prvom mjestu

U odnosu na prethodnu listu, staru tek dva mjeseca, situacija se nije pretjeralo promijenila. Očito je da su maturanti odlučni oko najpoželjnijih studijskih programa, pogotovo kada je u pitanju prvih pet najpoželjnijih fakulteta. Popis novih najpoželjnijih studijskih programa pogledajte u nastavku:

1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
2. Izvanredni stručni studij sestrinstva, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
3. Aeronautika – modul vojni pilot, Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu
4. Psihologija, Filozofski fakultet u Zagrebu
5. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu
6. Stručni studij kriminalistike, Visoka policijska škola
7. Grafički dizajn i vizualne komunikacije, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci
8. Dizajn, Arhitektonski fakultet u Zagrebu
9. Psihologija, Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu
10. Arhitektura i urbanizam, Arhitektonski fakultet u Zagrebu

S obzirom na to da je tek travanj, ova situacija još se stigne promijeniti do srpnja. Maturanti mogu svoje studijske programe prijavljivati sve do konačnih rezultata mature, koji su za ovu godinu predviđeni do 19. srpnja u 13 sati i 59 minuta.

Ranije prijave zbog prijamnih ispita

No, ono što je bitno za napomenuti jest da pojedini studiji koji imaju prijamne ispite svoje rokove prijave određuju i ranije, upravo zbog procedure preliminarnog ispitivanja. Ono što za maturante uskoro slijedi jesu i orijentacijske rang-liste za upise na fakultete koje će biti objavljene uskoro, 28. travnja.

izvor: www.studiji.hr
 

Još vijesti