L.B. u Vijesti

Jedan od sedam studenata strahuje da će iduću akademsku godinu dočekati kao – beskućnik

Istovremeno, s nekih sveučilišta najavljuju poskupljenje školarina na 24 tisuće funti godišnje.

23. kolovoza 2022 14:33
Mnogi studenti strahuju da će izgubiti krov nad glavom...

Mnogi studenti strahuju da će izgubiti krov nad glavom... Foto: Pegasus Pics via Shutterstock

Jedan od sedam studenata pribojava se depresivnog scenarija: do početka sljedeće akademske godine strahuju da će ostati bez krova nad glavom.

vezano Prizor iz centra grada Zagreba Vodič za brucoše Pošto studiranje u Zagrebu? Studenti iz Dalmacije otkrili koliko im treba za preživjeti mjesec dana u metropoli

Ovaj problem dolazi kao "trešnja na vrhu" svih problema s kojima se sve teže nose britanski studenti: troška visokih školarina, sve skupljih cijena najma stanova, energenata i hrane.

Kasne s plaćanjem najma ili ga jedva plaćaju

Anketa provedena među 1000 studenata od strane Nationwide-a pokazala je da se čak dvije trećine studenata bori kako bi platili trošak stanovanja ili pak kasne s plaćanjem najamnine, piše The Tab.

Prošlog je tjedna Institut za fiskalne studije (IFS) upozorio da će najsiromašnijim studentima biti još gore sljedeće akademske godine (i to za 1200 funti teže) jer će se studentski krediti "istopiti" zahvaljujući galopirajućoj inflaciji.

vezano Smrznuto, jeftino i brzo Vijesti Šokantno istraživanje: Jedna četvrtina diplomaca ne zna kuhati nakon završetka faksa

Vrijednost zajma koji studenti u Velikoj Britaniji dobivaju za plaćanje troškova života, porast će za 2,3 posto ove godine, no s dolaskom jeseni inflacija bi mogla porasti na čak 13 posto. Zbog toga apeliraju na vladu da zaštiti studente i upozoravaju da dosad nisu učinili mnogo kako bi to napravili.

Posuđuju od roditelja da bi "krpali kraj s krajem"

Anketa Nationwide-a pokazala je i da su čak tri četvrtine studenata tijekom protekle godine posudili novac od roditelja kako bi platili stanarinu ili hranu.

Istovremeno, neki od čelnih ljudi sa tamošnjih sveučilišta žele povisiti trošak školarine. The Sunday Times piše da sveučilišta razmatraju opciju dizanja cijena na čak 24 tisuće funti mjesečno za školarinu, jednako koliko plaćaju i međunarodni studenti.

vezano Jedva preživljavaju... Nakon predavanja Inflacija dokrajčila studente u ovoj zemlji: 'Soba u domu košta 1800 kuna tjedno'

"Ne možete očekivati da je moguće sveučilište voditi s 9250 funti godišnje, kad će u realnim okvirima isto vrijediti 6000 funti zbog inflacije", kazao je prorektor Sveučilišta u Sunderlandu, sir David Bell. "Čak i ako želite voditi sveučilišta na sadašnjem nivou, u jednom ćete trenutku morati povisiti školarine."

Iz resornog ministarstva pak tvrde da neprestano povećavaju potpore studentima, od samog početka pandemije.

"Neprestano povećavamo potporu za životne troškove na godišnjoj razini za studente iz kućanstava s nanižim prihodima, od početka pandemije, a sada im je omogućen i nikad veći izvor gotovine. Također smo zatražili Ured za studente da s 256 milijuna funti potpomogne najugroženije među njima tijekom tekuće financijske godine – što je dodatak fondovima za pomoć u nevolji kojima raspolažu sveučilišta", oglasili su se iz glasnogovorništva Ministarstva obrazovanja ove zemlje.

vezano Kataloška prodaja kozmetike kao džeparac tijekom doktorskog studija... Nakon predavanja Nevjerojatno: Studentima doktorskih studija savjetovali da prodaju kozmetiku i šeću pse da zarade džeparac

izvor: thetab.com

Još vijesti