V.F. u Vijesti

Kao pomoć u nastavi: Europski grad dao zeleno svjetlo nastavnicima za korištenje ChatGPT-a

Kažu da treba obučiti učenike kako ga pravilno koristiti.

15. svibnja 2023 12:52
Poistovjetili ga s kalkulatorom.

Poistovjetili ga s kalkulatorom. Foto: Alexandra_Koch via Pixabay

ChatGPT već neko vrijeme podiže prašinu. Iako se može koristiti u mnoge dobre svrhe, studenti i učenici ga također mogu koristiti kako bi si olakšali pisanje radova pa tako mogu jednostavno dati naredbu ChatGPT-u umjesto da sami napišu rad.

Međutim, iz Berlina dolazi zeleno svjetlo za korištenje umjetne inteligencije u obrazovanju. Smatraju kako ona može biti od velike pomoći, samo treba naučiti učenike kako ju pravilno koristiti. Usporedili su je s kalkulatorom koji je učenicima i studentima od velike pomoći, ali svejedno ne rješava zadatke umjesto njih.

Naime, početkom tjedna, Odjel berlinskog Senata za obrazovanje, mladež i obitelj objavio je smjernice za škole o postupanju s ChatGPT-om. Novi tekstualni alat doživio je veliki porast popularnosti u posljednjih nekoliko mjeseci, a jedno od područja na koje je najveći utjecaj u početnoj fazi usvajanja ove nove tehnologije je obrazovanje.

Nastavnici trebaju imati poštovanje prema AI

To je zato što ovaj alat može pisati eseje na razini škole s velikom lakoćom i brzinom, što je savršeno za učenika pod stresom koji želi dobiti prolaznu ocjenu iz književnosti, piše The Mayor.

Prema berlinskim vlastima, učitelji bi prema alatu umjetne inteligencije trebali postupati s određenom razinom poštovanja, a njihova bi primarna dužnost kao nastavnika bila obučiti učenike o pravim okolnostima za korištenje alata.

Neki od najvažnijih dijelova objavljenih smjernica odnose se na valjanost zadataka izrađenih ili djelomično izrađenih s programom. Prema lokalnim vlastima, u načelu, AI aplikacije nude mogućnosti i rizike u isto vrijeme, tako da lekcije trebaju podučavati učenike vještinama u suočavanju s novom tehnologijom.

Smjernice poistovjećuju ChatGPT s kalkulatorom u smislu da je radni alat, ali se može koristiti i kao obrazovni alat. U isto vrijeme, ova klasifikacija znači da obrazovni sustav i škole ne trebaju plaćati za ChatGPT, jer nije stvoren s istom namjerom kao udžbenik, na primjer.

Izvor: The Mayor

Još vijesti