L.B. u Vijesti

Na ovom fakultetu studentima dijele baterijske svjetiljke – očekuju 'zamračenja' i nestašice struje ove zime

Baterijske svjetiljke dijele se studentima koledža Trinity u iščekivanju nestašice struje.

29. rujna 2022 09:31
Na koledžu se pripremaju za 'mračnu' zimu...

Na koledžu se pripremaju za 'mračnu' zimu... Foto: Kayihan Bolukbasi via Shutterstock

Na koledžu Trinity u Dublinu ove se jeseni studentima dijele rasvjetna tijela na baterijsko napajanje, u slučaju nestašica struje ove zime.

S koledža javljaju da se radi samo o mjeri predostrožnosti, donesenoj u interesu studenata.

Pripremaju se za povremena "zamračenja"

Lampe će na korištenje dobiti otprilike 600 studenata koji stanuju u kampusu u središtu grada, ali i otprilike 900 kolega koji stanuju u prostorijama doma na lokaciji u Dartryju, piše Irish Times.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Lažne poruke na mobitelima građana obećavaju popust na račune za grijanje i struju

Ove akademske godine, broj studenata koji pohađaju ovaj koledž po prvi će puta premašiti 2000 polaznika. Većina studenata ipak stanuje van kampusa, s roditeljima ili u privatnome smještaju.

"Svjesni smo da ove zime postoji šansa za povremena 'zamračenja', kao što se piše u medijima. Ukoliko se to zbilja dogodi, želimo se osigurati da studenti u domovima imaju dodatna rasvjetna tijela", kazao je glasnogovornik ove visokoobrazovne institucije.

Ove godine po prvi puta na koledžu će studirati više od 2000 mladih. Ove godine po prvi puta na koledžu će studirati više od 2000 mladih. Foto: Gabrielle photographs via Shutterstock

"Vjerojatno ste pročitali u medijima da su irski dobavljači električne energije najavili moguću nestašicu struje ove zime. Kako biste se osjećali sigurno, sveučilište je nabavilo baterijske svjetiljke za svakog stanara. Iako ćete uz svjetiljku dobili baterije, vaša je dužnost provjeravati ispravnost ovih baterija i kupiti zamjenske kad se ove istroše", navodi se u e-mailu stanarima domova, upućenome od strane zaposlenika koledža.

Probleme potvrdio i državni operater za električnu energiju

Na ovom koledžu zabranjeno je paljenje voštanih svijeća u sobama, od kojih su mnoge stare nekoliko stotina godina. U slučaju "zamračenja", najvjerojatnije je da će kućanstva i poslovni subjekti prvi ostati bez struje.

vezano Razmišljaju o odustajanju Vijesti Kriza među mladima! Dvije trećine studenata razmišlja o ispisivanju s fakulteta zbog prevelikih troškova života

Iz EirGrid-a, državnog operatera za prijenos električne energije u Irskoj, potvrđuju da su "društveni i ekonomski rast, pouzdanost dotrajale flote konvencionalnih generatora i propusti u nabavi energenata" stegnuli pojas, kad je električna energija u pitanju.

Iz kompanije dodaju da su funkcionirali zahvaljujući generatorima kako bi maksimizirali dostupnost elektrane i optimizirali rad naponske mreže.

vezano Mnogi studenti strahuju da će izgubiti krov nad glavom... Vijesti Jedan od sedam studenata strahuje da će iduću akademsku godinu dočekati kao – beskućnik

Izvori iz ove industrije tvrde da bi potencijalna nestašica plina u Europi mogla pogoršati probleme koji već postoje, od kojih su samo neki sporadična dostupnost energije vjetrenjača te sve nepouzdaniji i stariji konvencionalni generatori struje.

izvor: irishtimes.com

Još vijesti