V.F. u Vijesti

Kontracepcijske pilule za muškarce bi uskoro mogle postati stvarnost! Sprječavaju „plivanje sperme“

Ali neće štiti od spolnih bolesti.

23. veljače 2023 14:57
Pilule

Pilule Foto: Jarmoluk via Pixabay

Nehormonska muška kontracepcijska pilula mogla bi uskoro postati stvarna mogućnost, kažu znanstvenici koji su pronašli staničnu putanju ili sklopku koja sprječava plivanje spermija, prenosi BBC.

Testovi na miševima pokazuju da pilula drži spermije omamljenima najmanje nekoliko sati što je dovoljno dugo da ih spriječi da dođu do jajne stanice. Ideja je da bi korisnici mogli uzeti tabletu sat vremena prije odnosa i paziti na sat kad će prestati.

Neće ugroziti testosteron

Za razliku od ženskih kontracepcijskih pilula, muške ne uključuju nikakve hormone. Znanstvenici kažu da je to jedna od prednosti pristupa koji istražuju. Neće izbaciti testosteron i uzrokovati nuspojave nedostatka muškog hormona.

Umjesto toga, prekidač „plivanja sperme“ na koji ciljaju je stanični signalni protein koji se zove topljiva adenilil ciklaza. Eksperimentalna muška pilula ga inhibira ili blokira.

U ranoj studiji na miševima, koju su financirali američki nacionalni instituti za zdravlje i objavili u časopisu Nature Communications, jedna doza lijeka, nazvana TDI-11861, imobilizirala je spermije prije, tijekom i nakon parenja.

Ne štite od spolnih bolesti

Učinak je trajao oko tri sata. Nakon 24 sata, činilo se da je učinak potpuno nestao sa sljedećom količinom sperme koja je normalno plivala. Međutim, ove pilule ne štite od spolno prenosivih infekcija, upozoravaju stručnjaci. Za to bi i dalje bili potrebni kondomi.

„Postoji hitna potreba za učinkovitim, reverzibilnim, oralnim kontraceptivom za muškarce i iako je mnogo različitih pristupa testirano tijekom godina, nijedan još nije stigao na tržište“, rekao je Allan Pacey, profesor andrologije na Sveučilištu Sheffield.

Uskoro i pokusi na ljudima?

„Pristup koji je ovdje opisan, za izbacivanje ključnog enzima u spermi koji je kritičan za kretanje spermija, doista je nova ideja. Ako se pokusi na miševima mogu ponoviti na ljudima s istim stupnjem učinkovitosti, onda bi ovo mogao biti muški kontracepcijski pristup koji smo tražili. Napravili su neke testove na ljudskoj spermi u laboratoriju i radi na potpuno isti način. Tako da to, mislim, doista otvara izglede da možemo imati neka ispitivanja na ljudima“, objasnio je Pacey.

Izvor: BBC.com

vezano Michelangelo modernog doba Vijesti Bolje spriječiti nego liječiti: U Francuskoj svi mlađi od 26 godina imaju pravo na besplatne kondome

vezano Muškarci sjede u javnom prijevozu Karijera Studentica napravila stolac u kojem muškarci ne mogu raširiti noge dok sjede – uslijedile prijetnje i vrijeđanja

Još vijesti