L.B. u Vijesti

Ljepota i ocjene: Atraktivne studentice tijekom online nastave prolazile lošije nego uživo

Najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištu u Lundu, točnije tamošnjoj Školi ekonomije i menadžmenta, iznjedrilo je zanimljive rezultate.

17. studenog 2022 13:39
Studentica za laptopom

Studentica za laptopom Foto: Kateryna Onyshchuk via Shutterstock

Primanja roditelja mogu utjecati na konačne ocjene, kao i ljepota polaznika studija, u slučaju obrazovanja uživo. Naime, privlačni studenti u prosjeku postižu bolje ocjene kad su određeni kolegiji u pitanju, tvrdi se u novom istraživanju.

Zanimljivo istraživanje koje je u dvije različite studije proveo Adrian Mehic sa LUSEM-a (Lund University School of Economy and Management) dalo je interesantne rezultate. Adrian je doktorand završne godine doktorskog studija pri LUSEM-u, a završni rad piše na temelju nekoliko premisa, od kojih dvije izazivaju pozornost medija u posljednje vrijeme.

Konačne ocjene ovise kako o rodu (spolu) tako i o socioekonomskim faktorima

Kako pojašnjava ovaj mladi znanstvenik, rezultati njegovog istraživanja provedenog na matičnom sveučilištu pokazuju da su rezultati hibridnog obrazovanja ovisno kako o rodnim, tako i o socioekonomskim faktorima polaznika studija.

„Jedan od razloga zašto studentice imućnih roditelja postižu bolje ocjene je mogućnost održavanja i kretanja u široj društvenoj mreži kontakata i poznanstava“, pojasnio je.

Također tvrdi da je istraživanje pokazalo da je hibridni model studiranja i dalje daleko poželjniji od studiranja na daljinu. „Dokazali smo da čak i djelomični pristup fakultetu ublažava učinke pandemije na mentalno zdravlje svih studenata, bez obzira na rod ili socioekonomsko zaleđe“, pojašnjava u razgovoru objavljenom na mrežnim stranicama Sveučilišta.”

Mehic je nedavno održao seminar u Stockholmu tijekom kojega je govorio o uspjehu studenata tijekom studiranja na daljinu i utjecaju ovakvog modela studiranja na mlade, kao i o tome koji su se studenti najlakše prilagodili toj tranziciji.

Drugo interesantno istraživanje koje je proveo tiče se potencijalnog utjecaja ljepote na ocjene. Tijekom online nastave, ocjene atraktivnih studentica „pokvarile“ su se, u slučaju nekvantitativnih kolegija. Međutim, „premija“ atraktivnih muških kolega ostala je i dalje postojana, što implicira da je diskriminacija faktor u objašnjavanju benefita ljepote samo u slučaju kolegica, ali ne i muških kolega.

Ova škakljiva tema pobudila je interes medija, no ovo nije prvo takvo istraživanje čiji su rezultati dali naslutiti da profesori nisu imuni na fizički izgled studenata. Iako je ljepota donekle stvar osobnih preferencija i subjektivnog dojma („ljepota je u oku promatrača“), znanstvenici kvanitativnim metodama pokušavaju „izmjeriti“ i samu ljepotu te joj dati „objektivne“ parametre.

Kako „izmjeriti” ljepotu?

Kriterij simetričnosti lica, koji doprinosi utisku da je neka osoba više ili manje privlačna, postao je dijelom općeg znanja diljem svijeta, iako su ga po prvi puta osmislili znanstvenici te doveli u vezu sa evolucijskim mehanizmima koji kod ženskog dijela populacije favorizira određene karakteristike u muškaraca i obrnuto.

Ilustracije radi, čist ten i lijepa koža našem potencijalnom partneru odaju signale zdravlja i dobrog stanja organizma, figura „pješčanog sata“ i putene forme muškom dijelu populacije, predlaže znanost, signaliziraju plodnost žene, mišićavo tijelo muškarca ženama bi, još od prapovijesti, moglo signalizirati sposobnost te jedinke da priskrbi hranu i ponudi zaštitu od predatora, da nabrojimo samo neke.

I tijekom ovog istraživanja pokušali su izmjeriti ljepotu sudionika istraživanja i to na način da su 74 osobe, vršnjaci studenata na fotografijama, pogledalo fotografije kandidata te ih je na temelju svog dojma ocijenilo. Zbog velikog uzorka koji je brojao više od 300 studenata, podijelili su ih u dvije grupe od kojih je svaki dobio 37 ocjena. „Ovi su rezultati zatim uspoređeni s ocjenama koje dobivaju na fakultetu“, pojasnio je Adrian.

Mladi znanstvenik dalje pojašnjava neobičnu pojavu da su atraktivne studentice tijekom online predavanja ostvarile lošije rezultate nego tijekom kontaktne nastave.

”Većina predavača su muškarci, stoga je razumno zaključiti da će primarno diskriminirati prema studenticama. Međutim, čak su i žene predavačice atraktivnim studenticama davale bolje ocjene. Malo me iznenadila i činjenica da su privlačni studenti dobivali bolje ocjene čak i kad ih predavači i predavačice nisu mogli vidjeti“, pojašnjava Mehic.

Ljepota utječe na samopouzdanje?

Navodi dalje da su neka istraživanja provedena od strane psihologa pokazala da su privlačni muškarci samopouzdaniji i ambiciozniji, što će svakako uroditi plodom kad su ocjene u pitanju, bez obzira na način održavanja nastave i ispitivanja.

Na samom kraju Adrian objašnjava da su rezultati bili značajni samo na kolegijima koji podrazumijevaju mnogo interakcije između studenata i profesora. Na kolegijima matematike i fizike, na primjer, koji podrazumijevaju isključivo predavanja i ispitivanja gradiva u predavaonicama, nije bilo značajnijeg odstupanja u ocjenama tijekom online nastave i studiranja uživo.

vezano Slika nije pronađena Laganini Studentice odlučile: Ovako izgleda muško tijelo najprivlačnije ženama – jeste li iznenađeni?

vezano Studentica Melisa prva je kandidatkinja koja se natječe bez šminke. Laganini Ovo je lice studentice koja se u finalu za Miss Engleske natječe bez grama šminke – prva u povijesti

Još vijesti