V.F. u Vijesti

Europska zemlja od siječnja uvodi besplatne kondome za mlade od 18 do 25 godina

Šuška se i o obaveznom cijepljenju protiv HPV-a.

9. prosinca 2022 10:44
Kondomi

Kondomi Foto: Hans via Pixabay

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je najavio da će mlade osobe između 18 i 25 godina imati bravo na besplatne kondome u Francuskoj. Macron je na događaju o zdravlju mladih taj potez nazvao malom revolucijom kontracepcije, piše francuski Le Monde.

Besplatni kondomi za mlade će biti osigurani u ljekarnama, a incijativa će započeti 1. siječnja, istaknuo je Macron. Treba spomenuti i kako su ostala kontracepcijska sredstva već besplatna za mlađe od 25 godina u Francuskoj, poput kontracepcijskih pilula ili kontracepcijske spirale.

Do sada su samo djevojke mlađe od 18 godina imale pravo na besplatni recept za kontracepcijske pilule. Macron je naglasio važnost rješavanja pitanja seksualnog zdravlja mladih, ali i smanjivanja broja neželjenih trudnoća.

Također, trenutna inflacija i osiromašenje studenata, mogli bi dovesti do toga da mladi prestanu koristiti kontracepcijska sredstva jer za njih nemaju dovoljno novca. S ciljem preveniranja ovoga, predstavljena je ova inicijativa.

Tom se prilikom osvrnuo i na važnost cijepljenja protiv infekcija humanim papiloma virusom za tinejdžere, a rekao je i kako nije isključeno uvođenje obaveznog cijepljenja protiv HPV-a.

HPV, odnosno humani papiloma virus se prenosi spolnim kontaktom, a može uzrokovati rak vrata glića maternice. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, upravo je HPV najčešća virusna infekcija reproduktivnog sustava.

Još vijesti