L.B. u Vijesti

Studenti u ovoj zemlji spavaju u parkovima: Više od 3 milijuna njih ne može do smještaja

Mnogi studenti turskih sveučilišta već više od godine dana demonstrativno spavaju po parkovima.

24. listopada 2022 12:05
U Turskoj trenutno studira 4 milijuna mladih

U Turskoj trenutno studira 4 milijuna mladih Foto: thomas koch via Shutterstock

Studenti u Turskoj koji ne mogu pronaći adekvatan smještaj tijekom studiranja, u sklopu inicijative "Nebo nam je krov" pokušavaju već dulje od godine dana skrenuti pažnju javnosti na problem s previsokim stanarinama.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, stanarine u turskim gradovima povisile su te do te mjere da prosječan student ne može ni pomisliti na unajmljivanje imalo pristojnog stambenog prostora. Mada prosvjed traje tako dugo, nije im donio nikakvo poboljšanje, a situacija je sve gora, piše DW.

4 milijuna studenata, a samo 800.000 mjesta u domovima

"Imamo 4 milijuna studenata, a u studentskim domovima diljem zemlje ima mjesta za njih 800.000", kazala je studentica Nazgul Camur. "Više od 3 milijuna studenata na može naći smještaj. I ja sam jedna od njih."

Vlada je povećala broj kreveta u studentskim domovima, no studenti traže od Vlade da ograniči cijenu ovakvog smještaja.

"Uz stanarinu, moraju se platiti i naknade za održavanje no i položiti depozit u visini od jedne ili dvije mjesečne naknade za stan", kaže student Devran Kara. "Sa studentskim kreditima, ne možemo pokriti te troškove. To ne mogu čak ni naši roditelji."

Gospodarska kriza koja upravo potresa ovu zemlju sigurno će dodatno pogoršati situaciju. Posljednjih godina uočen je masovni egzodus mladih iz Turske, a mnogi su napustili zemlju zbog previsokih troškova studiranja.

izvor: deutschewelle.com

vezano Čarolija ovog velegrada nestaje pod pritiscima inflacije... Vijesti Mladi odlaze iz 'grada koji nikad ne spava': Velika jabuka postaje preskupa za one na početku karijere

vezano Stanovi za najam sve su skuplji, u svim sveučilišnim gradovima... Nakon predavanja Evo koliko košta život u Zagrebu s cimerom, a koliko kad si sam: 'Jadan ti je 'ko živi u unajmljenom stanu'

vezano Cijene najma stanova velikom su broju studenata nedostižne... Nakon predavanja Za 20 kvadrata 500 eura mjesečno: Studenti kao nikad prije hrle u domove – podstanarstvo sve skuplje

Još vijesti