M. P. u Vijesti

Objavljena svjetska rang-lista: Zavidan rezultat hrvatskog sveučilišta u jednoj znanstvenoj disciplini

Za rangiranje je korišteno pet različitih indikatora.

29. ožujka 2023 16:17
Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu Foto: M.D./MojFaks

Međunarodno rangiranje QS World University Rankings objavilo je novu rang-listu sveučilišta po znanstvenim disciplinama i znanstvenim područjima za 2023. godinu. Najbolji rang ostvaren je u znanstvenoj disciplini „Poljoprivreda i šumarstvo“ u kojoj je Sveučilište rangirano na 99. mjestu u svijetu.

Za rangiranje je korišteno pet različitih indikatora:

  • reputacija od strane akademskog osoblja
  • reputacija od strane zaposlenika
  • broj citata po publikaciji
  • H-indeks
  • International Research Network (IRN) indeks

Ukupno je rangirano 1595 institucija visokog obrazovanja iz 161 države u 54 različite znanstvene discipline. Sveučilište u Zagrebu je ove godine rangirano u ukupno 13 znanstvenih disciplina te četiri znanstvena područja. Spomenuti najbolji rang slijede Naftno inženjerstvo, Farmacija i farmakologija, Medicina, Znanosti o okolišu, Biološke znanosti i druga područja čiji rang možete vidjeti na službenoj stranici Sveučilišta u Zagrebu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sveučilište u Zagrebu (@sveucilisteuzagrebu)

 

Što se tiče znanstvenih područja, najbolji rang ostvaren je u Znanostima o životu i medicini, točnije 370. mjesto, nakon čega slijede Prirodne znanosti (451. ‒ 500. mjesto), Umjetnosti i humanističke znanosti (451. ‒ 500. mjesto) te Inženjerstvo i tehnologija (501. ‒ 530. mjesto).

U odnosu na prošlu godinu, Sveučilište je poboljšalo svoj rang u većini znanstvenih disciplina, a jedino je u Republici Hrvatskoj koje se u kontinuitetu pojavljuje u ovom rangiranju od 2015. godine te redovito ima najbolji rang.

Još vijesti