V.F. u Vijesti

Čekali ju godinama, odgađali otvaranje, a sad ju zatvorili! Premijer obećao pomoć oko otvaranja menze

Da su znali, vjerojatno se ne bi ni upisali ovo sveučilište

3. studenog 2022 10:52
Andrej Plenković u posjetu Sveučilišu Sjever

Andrej Plenković u posjetu Sveučilišu Sjever Foto: Sveučilište Sjever

Studenti koji su došli studirati na Sveučilište Sjever u Koprivnici razočarani su. Osim što nema studentskog doma, najam je stanova poskupio, slobodnih soba i stanova nema dovoljno, a sada im ne radi ni menza.

Sredinom prošloga tjedna, Kampus u Koprivnici obišao je premijer Andrej Plenković te se sastao s prorektorom Marijem Tomišom, rektorom Marinom Milkovićem, gradonačelnikom Mišelom Jakšićem i županom Darkom Korenom, a medijima je otkrio kako je pitanje menze konačno riješeno i da će u narednih mjesec dana Ministarstvo znanosti i obrazovanja pomoći dodatnim sredstvima te da će se organizirati prehrana za studente.

Ove godine se Sveučilište Sjever u Koprivnici može pohvaliti rekordnim upisima, a interes za studiranjem u Koprivnici značajno je porastao. Međutim, problem je što je do sada usluge tople hrane studentima pružao KTC, ali je od toga odustao 1. kolovoza. Studente je tako na samom početku akademske godine dočekao hladan tuš.

„Sramota je ovo što se događa. Svake godine otvaraju se novi smjerovi i sve veći broj studenata upisuje studij, a apsolutno ništa se ne čini kako bi se poboljšali uvjeti studiranja. Mislim da je svima jasno da se tu radi samo o interesu. Ovim je Sveučilište pokazalo koliko brine o svojim studentima koji dolaze iz cijele Hrvatske pa i izvan nje. Vjerujem da bi mnogi studenti, da su ovu informaciju znali ranije, razmislili o upisu na Sveučilište u Koprivnici, gdje osim što ne postoji adekvatan smještaj ni javni prijevoz, sada nema niti menze“, ispričala je studentica sa Sveučilišta Sjever za ePodravina.hr.

Počele su se širiti glasine kako će brigu o prehrani studenata sada preuzeti Podravka, ali prorektor Tomiša demantirao je te glasine. Rekao je da je Sveučilište raspisalo novi natječaj, a do tada će se studenti morati nekako snalaziti.

„Natječaj je otvoren do 11. studenog, to je petak, što znači da ćemo mi u ponedjeljak, 14. studenog, otvarati ponude, ako ih, naravno, bude. Tada ćemo znati konkretne stvari. Nadamo se da zainteresiranih bude, jer su četiri gospodarska subjekta pokazala interes i raspitivali se oko uvjeta, ali znamo svi da je jedno iskazati interes, a sasvim drugo javiti se na natječaj“, rekao je prorektor.

Dodao je i da su cijeli problem iznijeli premijeru i Vladi koji su im obećali pomoći. Na samom početku akademske godine studentima je rečeno da sami pišu žalbe Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ako žele menzu jer nemaju gdje jesti po državnoj subvencioniranoj cijeni, nego da će se morati hraniti isključivo o svom trošku po ekonomskim cijenama.

„Za prehranu studenata odgovorno je Ministarstvo, a ne Sveučilište. Mi smo napravili menzu, uložili 3,5 milijuna kuna vlastitih sredstava, jedini u Hrvatskoj bez pomoći Ministarstva i ikoga napravili restoran i sad je, koliko smo obaviješteni, KTC raskinuo ugovor jer im se ne isplati, a ne isplati im se jer Ministarstvo plaća subvencioniranu prehranu koliko plaća. Cijene namirnica su otišle gore, cijene energenata, radne snage, i jednostavno nisu htjeli više, a niti je bilo tko drugi zainteresiran raditi po važećim cijenama. Mi smo tu nemoćni“, ispričao je Tomiša početkom akademske godine.

Dodao je i kako u Varaždinu nema takvog problema jer je ondje nadležan Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu.

„Oni imaju studentski dom i student servis iz kojeg se financiraju i mogu si dopustiti da su po pitanju prehrane malo u minusu, a mi imamo vanjskog suradnika, koji nema studentski dom kojim bi si pokrio razliku. KTC nam je u lipnju poslao dopis da od 1. kolovoza više neće produžiti suradnju iako smo imali ugovor za još jednu godinu. Ne krivim ih, ako pripremaš obrok prema normativima koje je propisalo Ministarstvo koji te košta 40 kuna, a ti ga moraš prodavati za 20, to nitko neće prihvatiti. Za to sam da svi u Hrvatskoj imaju ista prava, a mi ovdje očito nemamo prava kakva imaju drugi“, istaknuo je prorektor.

Podsjetimo, šuškanja o otvorenju menze u Koprivnici počela su još 2017. da bi se ona napokon i otvorila 2019. Sveučilište Sjever peto je najveće sveučilište u Hrvatskoj i ima ponajbolje kvote upisa, ali očito Vlada u njega ne ulaže dovoljno. Osim što nema studentskog doma, cijene stanova su poskupile, a vlada i nestašica slobodnih soba i stanova. Sve su to uvjeti bez kojih studenti teško mogu preživjeti. Cijene hrane su trenutno jako visoke pa je teško zamisliti da si jedan student može sam priuštiti topli obrok bez subvencije.

Svakako suosjećamo sa studentima iz Koprivnice koji se sada jedino mogu nadati da će premijerova obećanja zaista uroditi plodom i da će se menza otvoriti ove godine.

Još vijesti