V.F. u Vijesti

Minijaturni stan bez kuhinje i kupaonice plaća više od 8000 kuna mjesečno: 'Dobro sam prošao'

Plaća vrtoglavo visoku stanarinu, a u krevetu može ležati samo dijagonalno.

27. listopada 2022 12:16
Alex živi u minijaturnom stanu

Alex živi u minijaturnom stanu Foto: Screenshot, YouTube; CNBC Make It

23-godišnji mladić izdvaja 1100 dolara, odnosno više od 8000 kuna mjesečno, za život u malenom stanu bez toaleta i kuhinje, ali kaže da mu se to sviđa.

Alex Verhaeg živi u New Yorku, skromnom stančiću koji je širok taman toliko da Alex u njemu može raširiti ruke. Ovaj mladić žonglira tri posla kako bi si priuštio najam minijaturnog stana u East Villageu na Manhattanu. Naglašava da su, srećom, režije uključene u cijenu stanarine.

Alex živi u minijaturnom stanu Alex živi u minijaturnom stanu Foto: Screenshot, YouTube; CNBC Make It

Njegov dom, jedva veći od kutije za cipele, toliko je malen da Alex u svom krevetu za dvije osobe mora spavati dijagonalno. Međutim, Alex kaže je to pozitivna stavka, pogotovo kad u New Yorku postane hladno.

Zbog nedostatka prostora ne gomila nepotrebne stvari

Zbog značajnog nedostatka prostora, ovaj dostavljač, licencirani brijač i content creator morao je početi živjeti minimalistički kako bi mu život u stanu bio lakši.
Njegove cipele i ostale stvari uredno su pospremljene ispod kreveta, dok je ostatak njegovih stvari naguran u maleni ormar.

No i dalje je zahvalan na nedostatku prostora, i kaže da ga je to prisililo da prestane gomilati nepotrebne stvari. Čak je uspio ugurati i malo novog namještaja u svoj mali stan, uključujući mali stol i dvije stolice na rasklapanje.

U stan je uspio ugurati i maleni stol i stolice U stan je uspio ugurati i maleni stol i stolice Foto: Screenshot, YouTube; CNBC Make It

TV ravnog ekrana zauzima počasno mjesto na zidu, dok na polici drži svoje omiljene knjige.

"Život u tako malom prostoru doista vas tjera da budete zahvalni za stvari koje imate. Bilo koji prostor može se pretvoriti u dom", kaže Alex u videu objavljenome na YouTube kanalu CNBC Make it. "Bez obzira na to koliko je velik ili mali taj prostor, jednostavno morate unijeti malo ljubavi u njega."

Život bez kupaonice i kuhinje

Međutim, ono što mu defiitvo nedostaje u domu su funkcionalna kuhinja i kupaonica. Iako ima hladnjak i mali umivaonik s ormarićem, Alex unutra nema štednjak ili tuš. Umjesto toga, mora koristiti improviziranu ploču za kuhanje dok hoda do zajedničke kupaonice, koja se nalazi malo niz hodnik od njega.

Kupaonicu mora dijeliti s ostalim stanarima Kupaonicu mora dijeliti s ostalim stanarima Foto: Screenshot, YouTube; CNBC Make It

"Život u zgradi može izgledati kao da ste u studentskom domu zbog činjenice da dijelite kupaonice i tuševe", ispričao je. "Ponekad ćete vidjeti svoje susjede kako hodaju uokolo u hodniku u ručniku ili kućnom ogrtaču, ali jednostavno se naviknete na to."

Osim toga, prljavo rublje mora prati u praonicama jer u zgradi nema perilice za rublje.

Međutim, njegova stanarina od više od 8000 kuna pokriva i režije, što znači da je njegov jedini mjesečni trošak račun za internet u iznosu od gotovo 400 kuna.

Alex je objasnio da je njegov glavni prioritet pri traženju stana bila lokacija, kako bi mogao pješačiti posvuda jer ne voli koristiti podzemnu željeznicu. Također je želio mjesto gdje bi mogao živjeti sam, bez cimera. Proveo je tri godine živeći u malom stanu i uskoro planira pustiti svoje korijene negdje drugdje - no priznao je da voli svoj sadašnji dom.

"Znam da je to puno novca, ali za lokaciju na kojoj se nalazim, činjenicu da su sve moje režije uključene, osjećam se kao da plaćam prilično poštenu cijenu", zaključio je.

Još vijesti