V.K. u Vijesti

Profesor Primorac s Ekonomskog fakulteta postaje sljedeći ministar financija: Evo tko je on

Izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu s katedre Financija dolazi u Banske dvore.

6. srpnja 2022 11:04
Marko Primorac novi je Ministar financija

Marko Primorac novi je Ministar financija Foto: screenshot via efzg.unozg.hr

Sinoć je političku scenu, kao i širu javnost u Hrvatskoj, uzdrmala vijest da je dosadašnji ministar financija, Zdravko Marić, podnio ostavku, a na ovoj je funkciji bio još od 2016. godine.

Nakon njegovog emotivnog govora i ostavke, postavilo se pitanje tko će ga naslijediti na ovoj nimalo laganoj funkciji, posebice izazovnoj zbog trenutne situacije oko uvođenja eura i kreditnih rejtinga, a Jutarnjem je potvrđeno da se radi o Marku Primorcu, profesoru s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je također svojevremeno bio i savjetnik za gospodarstvo bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

vezano Uspjeli su! Vijesti Povijesna pobjeda za studente stručnih studija: Mijenjaju im se nazivi titula za koju su se borili!

Radi u financijama od fakulteta

Marko Primorac je nakon završetka srednje škole, 2003. godine upisao Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Potom, 2007. godine je i diplomirao, a dvije godine nakon je završio i Poslijediplomski specijalistički studij "Upravljanje financijskim institucijama".

Kako piše u njegovoj biografiji objavljenoj na službenim stranicama fakulteta, na Ekonomskom fakultetu zaposlio se iste godine kada je i diplomirao, 2007. godine, i sudjeluje u izvođenju nastave iz čak nekoliko kolegija vezanih uz financije: "Javne financije", "Lokalne financije", "Upravljanje javnim dugom" te "Upravljanje financijama u javnom sektoru", a sudjelovao je i u izvođenju kolegija na engleskom jeziku "Public finances".

Uz status na Ekonomskom fakultetu, Primorac je radio i kao gostujući predavač na Pravnom fakultetu, u sklopu kolegija "Javni dug" koji se izvodi na poslijediplomskog studiju "Fiskalni sustav i fiskalna politika".

vezano Peticija je u dva dana sakupila preko 10 tisuća potpisa! Karijera Isplatilo se potpisati peticiju: Ministar financija pristao pregovarati o povećanju limita

Znanstveni radovi, udžbenici…

Da je Primorac već godinama u financijama i izučavanju financija ilustrira i dokazuje i njegova akademska aktivnost, ali i znanstveni radovi vezani uz upravljanje financijama i rizicima u javnom sektoru i fiskalni federalizam i oporezivanje. Primorac autor ili koautor četiri sveučilišna udžbenika te više od 70 znanstvenih i stručnih radova, a u njegovu zbirku objavljenih radova spada i nekoliko popularnih, publicističkih radova.

Nakon usavršavanja na čak nekoliko sveučilišta diljem svijeta, 2016. godine postaje članom Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Republike Hrvatske. Godinu dana nakon, 2017. godine postaje član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pri Ministarstvu financija Republike Hrvatske.

vezano Studentski dom Vijesti Otvoreno pismo ministru Medvedu: 'Studentima 'Save' dodijelite status hrvatskih branitelja jer su svjedočili padu drona'

Prošle godine ušao u Odbor za financiranje i državni proračun Hrvatskog sabora

Primorac je radio i na izradi Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju te je bio i član radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Njegov rad je prepoznala i bivša predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar – Kitarović pa je tako od 2018. do 2020. obnašao dužnost savjetnika Predsjednice za gospodarstvo.

vezano Sveučilište u Rijeci, Trsat Postani student Od jeseni 3501 novi brucoš na ovom sveučilištu: Najviše mjesta za ekonomiste, dva studija ne primaju nove studente

Bio je koordinator Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice te je vodio i sudjelovao u nekoliko radnih skupina Predsjednice, a od 2021. godine postaje i vanjski član Odbora za financiranje i državni proračun Hrvatskog sabora.

Ostale detalje iz biografije novog Minsitra financija možete pronaći ovdje.

Još vijesti