V.K. u Akademska četvrt

MZO javlja: Povećava se iznos najpopularnije državne stipendije, ali to nije sve! Evo što se sve mijenja

Povećava se iznos stipendije, a i više se studenata može prijaviti!

4. kolovoza 2022 14:41
Evo novih promjena oko najpopularnije državne stipendije

Evo novih promjena oko najpopularnije državne stipendije Foto: Kamil Zajaczkowski via Shutterstock

Ministarstvo znanosti i obrazovanja konačno je objavilo više informacija vezanih za najpopularniju domaću stipendiju: onu socio-ekonomsku.

Krajem srpnja studenti koji inače primaju državnu socio-ekonomsku stipendiju dobili su e-mail od MZO-a u kojem je pisalo kako "razdoblje provedbe projekta Dodjela stipendija studentima nižeg socio-ekonomskog statusa je kolovoz 2017. – kolovoz 2022. godine koji se provodi u sklopu Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.'".

vezano Izašli su podaci o prosjećnim plaćama za prošlu godinu Akademska četvrt Među 'najizdašnijima' u Hrvatskoj: Predstavljena nova stipendija za studente vrijedna 450 eura mjesečno

Mail koji su studenti korisnici stipendije dobili krajem srpnja Mail koji su studenti korisnici stipendije dobili krajem srpnja Foto: screenshot via Facebook@Državna stipendija

"Sukladno tome, akademska godina 2021./2022. je ujedno i posljednja godina provedbe spomenutog projekta". Drugim riječima, ovaj je mjesec završio projekt putem kojega su studenti mogli aplicirati za i dobiti ovu stipendiju.

Javno savjetovanje o novom Nacrtu

Ministarstvo je na svojim službenim stranicama nedavno objavilo informacije vezane uz stipendiju koje su mučile mnoge studente. Naime, oni su objavili da provode javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskog statusa, pa pozivaju zainteresiranu javnost da se aktivno uključi u savjetovanje koje traje sve do 31. kolovoza 2022. godine.

vezano Stipendija od 1200 kuna Karijera Odlična prilika za najbolje studente: Stipendija od 1200 kuna, praksa i posao u pivovari

Koje promjene uvode?

U novom Nacrtu donose nekoliko većih promjena u usporedbi s prijašnjim godinama od kojih je najveća ta da bi se iznos stipendije povećao: dosadašnja stipendija bila je 1200 kuna, a nova će stipendija, ako "prođe" Nacrt, iznositi 1.506,90 kuna, odnosno 200 eura.

I dok su kategorije za dodjele državnih stipendija ostale iste (kategorija D-1, E i P), najveće promjene uvode se u kategoriji E, onoj za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa. Kako stoji u Nacrtu, "ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 100% proračunske osnovice koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom", koji je inače do sada bio na 65 posto.

vezano Slika nije pronađena Laganini Potrošila skoro 12000 kuna stipendije na filere za usne: 'Ne brine me što je to novac poreznih obveznika'

Ova promjena bi u teoriji mogla omogućiti većem broju studenata prijavu za ovu stipendiju. Osim toga, mijenjao se i sustav bodovanja za E kategoriju koji možete detaljnije pronaći na ovom linku.

Odgovaraju nam iz MZO: "Ovo je novo financijsko razdoblje"

"Europska sredstva dodjeljuju se u sklopu sedmogodišnjih financijskih razdoblja ili perspektiva te smo upravo na početku novog financijskog razdoblja 2021. – 2027.", pojašnjavaju iz Ministarstva za MojFaks.

Kako kažu, trenutačno su u izradi Nacionalni plan razvoja sustava odgoja i obrazovanja za razdoblje od 2021. do 2027. godine, operativni programi ESF+ i Europskog fonda za regionalni razvoj te je Nacrt prijedloga novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti bio na prvom čitanju u postupku donošenja zakona koji se provodi na sjednici Hrvatskog sabora.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja uložilo je sve napore u daljnjem korištenju sredstva iz Europskih fondova za ostvarivanje strateških ciljeva i razvoj ljudskih potencijala na lokalnoj i nacionalnoj razini", kažu za MojFaks nakon što smo ih upitali što studenti mogu očekivati nakon kraja jednog projektnog razdoblja.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Nikad viđeno! Profesora na fakultetu dočekao nevjerojatan paket: Zbog sadržaja se umiješala i policija

S obzirom na spomenuto, iz Ministarstva su nam potvrdili kako planiraju "daljnju dodjelu socio-ekonomskih stipendija sinergijom sredstava Državnog proračuna, u kojem su već osigurana sredstva za naredno razdoblje, i sredstava Europskog socijalnog fonda", a javljaju i kako su za izmjene Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju već imenovali članove Povjerenstva.

"Povjerenstva su sastavljena od predstavnika Hrvatskoga studentskog zbora, Rektorskoga zbora, Vijeća veleučilišta i visokih škola te Ministarstva znanosti i obrazovanja", javljaju.

Sve detalje novog Pravilnika možete pronaći ovdje, a na istom linku se možete uključiti u e-savjetovanje.

Još vijesti