M. P. u Vijesti

U strahu od domino efekta i hrvatsko ministarstvo donijelo smjernice u slučaju opasnih i rizičnih situacija

Nužno je surađivati s institucijama na lokalnoj razini.

19. svibnja 2023 15:06
Smjernice za postupanje u slučaju opasnih i rizičnih situacija

Smjernice za postupanje u slučaju opasnih i rizičnih situacija Foto: Canva

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je osnovnim i srednjim školama smjernice za postupanje u slučaju opasnih i rizičnih situacija, a sve to zbog situacije koja je nedavno zahvatila regiju.

Smjernice su poslane ravnateljima svih škola s ciljem otklanjanja rizičnih situacija koje bi mogle ugroziti sigurnost učenika i školskih djelatnika. Posebno se upozorava osoblje škola da u sprječavanju i rješavanju nasilja surađuju s institucijama na lokalnoj razni.

Isto tako, podrazumijeva se da su uspostavljeni gradski i općinski timovi za prevenciju i borbu protiv nasilja. Neke od Smjernica za postupanje školskih ustanova u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama su:

  • Intervenciju zatražiti odmah u svim situacijama izravne i neposredne opasnosti za život, tijelo i sigurnost učenika ili zaposlenika školske ustanove
  • Hitnu intervenciju policije odgovorna osoba/djelatnik školske ustanove inicira pozivom na broj 192
  • U slučajevima prijetnje samoozljeđivanjem zatražiti intervenciju policije i hitne medicinske službe, uz dostavu pismene obavijesti nadležnom područnom uredu Zavoda za socijalni rad
  • Učenika koji je zatečen u činjenju kaznenog djela ili pod okolnostima koje upućuju da je počinio kazneno djelo u okruženju školske ustanove, djelatnici školske ustanove smiju i trebaju zadržati do dolaska policije (sukladno čl. 106. Zakona o kaznenom postupku).

Ostali sadržaj Smjernica možete vidjeti na portalu Dnevnik.hr.

Još vijesti