Lara Semeš, Maša Dobrić, Lana Škarica i Iva Tadić

U Švedskoj je od 15. do 21. srpnja održana treća Europska informatička olimpijada za djevojke, a mlade hrvatske informatičarke su ostvarile sjajne rezultate.

Programerke su osvojile prvo, drugo i dva treća mjesta u konkurenciji od 189 natjecateljica iz 52 zemlje, a samim time su izborile mjesto u reprezentaciji na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke. Na ovom natjecanju su nastupile učenice srednjoškolskog uzrasta.

Natjecanje se sastojalo od rješavanja osam problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku Python ili C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Nastup naših mladih programerki na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara.

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, stoji na hsin.hr.

 

Europska informatička olimpijada informatičarke Švedska hrvatski savez informatičara

Još vijesti