S.D. u Vijesti

Mladić zbog konzumiranja „vapea“ ostao bez četvrtine plućnog krila, sada potiče druge da se riješe te ovisnosti

Potiče druge da prestanu prije nego bude prekasno!

23. svibnja 2023 09:52
Koliko štete rade električne cigarete?

Koliko štete rade električne cigarete? Foto: Koliko štete rade električne cigarete?/Shutterstock

Jonathan Belcher, dvadesetdvogodišnji mladić, počeo je pušiti kada je imao tek 17 godina, a do nedavno je pušio električne cigarete u količini ekvivalentnoj 20 cigareta na dan.

Njegovo zdravlje kritično se pogoršalo jednog jutra, kada se probudio s otežanim disanjem i neizdrživim bolovima u lijevom ramenu.

Belcher je hitno prebačen u bolnicu, a kada su mu liječnici rekli da ima rupu u lijevom plućnom krilu, ostao je u šoku.

„Put je trajao samo dvije minute, ali to su bile najduže i najstrašnije dvije minute u mom životu. Zaista sam gledao smrti u lice. Činilo mi se kao da mi je rame balon koji će puknuti. Bio sam stvarno bez daha i svakim udahom sve me više boljelo, ali nisam shvaćao zašto“, rekao je za ladbible.com.

Kada je Jonathan, koji radi kao medicinski tehničar, stigao u bolnicu, doktori su ga obavijestili da mu zarobljeni zrak gnječi srce i pluća te su mu umetnuli cjevčicu, ali stanje se nije popravili pa su liječnici morali ukloniti gornju četvrtinu lijevog plućnog krila kako bi mu spasili život.

Iako njegova pluća sada mogu samostalno funkcionirati, Belcher tvrdi da će biti slabija do kraja života.

Bivši „ovisnik“ o „vapingu“ sada želi podići svijest o mogućim opasnostima korištenja uređaja te potiče druge da prestanu pušiti prije nego se dogodi situacija koja će im zauvijek promijeniti život.

„Prestao sam pušiti. Cijelo iskustvo je bilo zastrašujuće, bolno i toliko loše da nikada više neću dotaknuti nikotinski proizvod“, rekao je.

 

U novome serijalu StudiGO ne propustite iskustva sa studentskih razmjena!

 

Još vijesti