M. P. u Vijesti

Prošle su točno 3 godine od potresa u Zagrebu - tek nedavno su započele obnove zgrada ovih fakulteta

Vidljiva oštećenja bila su u obliku popucalih zidova i urušavanja pročelja.

22. ožujka 2023 14:35

Zagreb nakon potresa - 5 Foto: A.B./MojFaks

Zagreb nakon potresa - 4 Foto: A.B./MojFaks

Zagreb nakon potresa - 3 Foto: A.B./MojFaks

Zagreb nakon potresa - 2 Foto: A.B./MojFaks

Zagreb nakon potresa - 1 Foto: A.B./MojFaks

Zamjenska zgrada Fakulteta političkih znanosti Foto: P.S./MojFaks

Vrlo jak potres pogodio je Zagreb i okolicu na današnji dan prije tri godine, epicentar je bio kod Markuševca, a to je osam kilometara sjeverno od Fakulteta hrvatskih studija. U toj zgradi tada nije bilo ljudi, a štete u središtu Zagreba bile su goleme.

Na zgradama pojedinih fakulteta zabilježena su određena oštećenja, a vidljiva oštećenja bila su u obliku popucalih zidova i urušavanja pročelja. Na nekim mjestima trusile su se zidne obloge, a došlo je i do otpadanja žbuke.

Pojedine zgrade fakulteta bile su neuporabljive, a najviše je stradala glavna zgrada Pravnog fakulteta, četiri zgrade Medicinskog fakulteta, Akademija likovnih umjetnosti, Učiteljski fakultet, Fakultet političkih znanosti i jedna zgrada Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Zgrade ostalih fakulteta bile su također oštećene, ali su svakako bile u boljem stanju od spomenutih.

U rujnu prošle godine krenula je obnova zgrade Fakulteta političkih znanosti, a potrajat će otprilike dvije godine. Studenti su smješteni u zgradu Importanne Gallerije, to jest u nekadašnje prostorije VERN-a, a studentica druge godine diplomskog studija Novinarstva rekla nam je kako je zadovoljna s premještajem na novu lokaciju.

„Premjestili smo se nekoliko tramvajskih stanica dalje od stare zgrade u Lepušićevoj, samim time smo bliže centru, pa imamo i više mogućnosti. Sviđa mi se lokacija na koju smo premješteni, ali dvorane su malo manje od onih u matičnoj zgradi. Prodekanica se maksimalno potrudila uljepšati nam dane u zamjenskim prostorijama, pa smo tako u hodnicima dobili udobne fotelje gdje možemo provoditi pauze. Bez obzira na sve, veselim se povratku u Lepušićevu, a nadam se da će se to dogoditi prije završetka mog akademskog obrazovanja.“, rekla je.

Zamjenska zgrada Fakulteta političkih znanosti Zamjenska zgrada Fakulteta političkih znanosti Foto: P.S./MojFaks

Nedavno je počela i obnova zgrade u kojoj se nalaze Arhitektonski, Građevinski i Geodetski fakultet, a previđeno je da će radovi trajati oko 18 mjeseci. Studenti su raspoređeni na nekoliko lokacija u Zagrebu, a glavni cilj im je bio izbjegnuti online nastavu. Pitali smo studenticu Geodetskog fakulteta kako se snašla s preseljenjem na Velesajam.

„Zadovoljna sam s novom lokacijom, mislim da su se maksimalno potrudili da je prilagode za naše potrebe. Održavanje terenske nastave je i dalje u blizini stare zgrade, ta raštrkanost je malo nepraktična, ali profesori izlaze u susret i nude opciju online konzultacija. Opet nas čeka selidba u Tekstil promet na Žitnjaku početkom srpnja ili nove akademske godine.“

S obzirom na sve navedeno i dalje se veseli povratku u Kačićevu ulicu.

„Zgrada AGG-a je neusporedivo bolja, pauze između predavanja su se mogle iskoristiti za odlazak u knjižnicu koja se nalazila u sklopu fakulteta, a u blizini je bio velik broj kafića i menza. Trenutno nam je najbliža menza na „Savi“ od koje nas dijele tri autobusne stanice. Veselim se povratku matičnoj zgradi, što zbog praktičnih, ali i sentimentalnih razloga.“, kazala je.

Bilo kako bilo, studenti spomenutih fakulteta nostalgični su za starim zgradama, jedva čekaju dane kada će se vratiti i obnoviti stare uspomene.

 

Još vijesti