L.B. u Vijesti

Na misi za početak godine i duhovnoj obnovi u Splitu sudjelovalo 1000 studenata

Osim za brucošijade, listopad je mnogim hrvatskim studentima mjesec rezerviran za obilježavanje početka nove akademske godine i na crkveni način.

27. listopada 2022 15:41
Duhovna obnova u studentskom domu 'dr. Franjo Tuđman'

Duhovna obnova u studentskom domu 'dr. Franjo Tuđman' Foto: screenshot via unist.hr, Silvana Burilović/Splitsko-makarska nadbiskupija

Mise kojima se obilježava početak akademske godine u Hrvatskoj nisu neobična pojava. I dok je u jednom od prvih obraćanja novi zagrebački rektor Stjepan Lakušić studente pozvao na svetu misu "Veni sancte spiritus", kojom se obilježava početak nove akademske godine, Sveučilište u Splitu pak, na svojim službenim stranicama, piše da se istim povodom 25. listopada u studentskom domu "dr. Franjo Tuđman" okupilo oko 1000 studenata.

Duhovnu obnovu za studente, pod nazivom "Pogledaj na nebo i zvijezde prebroj" organizirao je Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i Studentskim centrom Split u utorak.

Novoizabrani predsjednik Hrvatske biskupske konferencije te nadbiskup i metropolita Splitsko-makarski mons. Dražen Kutleša predvodio je i propovijedao misno slavlje za početak akademske godine, a studentima su se obratili i studentski kapelan don Ivan Terze.

Svetoj misi je, uz oko tisuću studenata, prisustvovao i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, ravnatelj Studentskog centra Ivan Žižić, savjetnik rektora Marijan Bašić te brojni drugi sa spomenutog sveučilišta i iz pripadajućeg mu studentskog centra.

Na kraju mise, studentski kapelan je najavio vjeronauk za studente "Katolik si? Dokaži?" koji se održao 26. listopada u 20.30 sati na Kampusu, a sljedeći termin predviđen je za 2. studenoga u 20 sati na splitskom Spinutu.

Misa i u Slavonskom Brodu

No, dijelu zagrebačkih i splitskih studenata koji pohode mise i duhovne obnove pridružuju se i kolege iz Slavonskog Broda koji su jučer sudjelovali na misnome slavlju, "kako bi molili Bogu za uspjeh u novoj akademskoj godini", kao i njihovi profesori predvođeni rektorom Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof. dr. sc. Ivanom Samardžićem.

Svetu misu za sve studente Sveučilišta u Slavonskom brodu i njihove profesore predvodio je studentski kapelan i predsjednik Studentskog katoličkog centra, velečasni Robert Farkaš, koji je ovom prigodom studentima i ostalima prisutnima pripremio propovijed simboličnog naziva "Bižuterija", u kojoj je upozorio na lažni svijet koji nas okružuje, a očituje se u masi krivotvorina i jeftinih kopija što nam se nameću u potrošačkome društvu u kojemu živimo, piše Brod portal.

vezano Katedrala na zagrebačkom Kaptolu Akademska četvrt [ANKETA] I ove godine, akademska godina u Zagrebu počet će svetom misom: Pitamo vas hoćete li ići

Još vijesti