V.F. u Vijesti

Na Rabu iz zemlje izvirili srednjovjekovni brodovi! Studentica arheologije: „Ovo je jedinstvena prilika“

Iskapanje traje već dva tjedna.

17. Siječnja 2023 16:30
Olupina broda

Olupina broda Foto: AnetFou via Pixabay

Evo jedne vijesti koja će se posebno svidjeti studentima arheologije i povijesti. Naime, na Rabu trenutno traje iskapanje srednjovjekovnih brodova, prenosi Morski.hr.

Iz zemlje su tako izvirili ostaci dva srednjovjekovna broda, a arheolozi kopaju već dva tjedna kako bi ih uspjeli izvaditi iz tla.

„Već dva tjedna mičemo zemlju, mičemo nepripadajuće dijelove kako bi nam bilo što lakše izvaditi cijelu brodsku konstrukciju. Ja sam student arheologije, mislim da je jedinstvena prilika u Hrvatskoj kopati jedan ovakav brod na kopnu“, rekla je Anja Mitrović, studentica arheologije.

Brodovi služili za svakodnevne poslove

Prije vađenja brodova, svaki se dio mora dokumentirati, točnije, mora se fotografirati na licu mjesta i označiti.

„To je bitno da bi kasnije znali što bolje i detaljnije rekonstruirati te brodove i da bi se kompletna ta dokumentacija i arheologija broda mogle što bolje unaprijediti“, objasnila je Nikolina Ćuk, dokumentaristica Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica.

Radi se o dva manja broda koji su se pokretali jedrima i veslima, a Rabljani su ih vjerojatno koristili u svakodnevnom životu.

„Pronašli smo dosta koštica maslina i mislimo da je služio stanovnicima Raba za svakodnevne težačke poslove, možda i za ribarenje“, rekla je Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Radovi su u završnoj fazi, a mi vjerujemo da je studentima koji rade na iskapanju ovo zaista posebno iskustvo.

Izvor: Morski.hr

vezano diploma Postani student U par riječi objasnio zašto diploma povijesti nije beskorisna kao što mnogi misle

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Sveučilište upozorilo studente na svjetski klasik: 'Oprez, pun je eksplicitnih scena… ribolova'

Još vijesti