M. P. u Vijesti

Pohvale ovim studentima! Pokrenuli aplikaciju koja olakšava život osobama s invaliditetom

Nezamjenjivo sredstvo za planiranje putovanja i svakodnevnih obaveza

8. ožujka 2023 11:23
Osoba s invaliditetom

Osoba s invaliditetom Foto: AnnGaysorn/Shutterstock

Na Sveučilištu u Splitu predstavljena je mobilna aplikacija „LiberatoMap“ koja omogućuje osobama s invaliditetom jednostavan i brz pristup informacijama o pristupačnosti različitih lokacija u Dalmaciji. Izradili su je studenti Odjela za stručne studije, a trenutno je uključeno 5 dalmatinskih gradova, prenosi dalmatinskiportal.hr.

Aplikacija je nezamjenjivo sredstvo za planiranje putovanja i svakodnevnih obaveza kroz mogućnost pretraživanja alternativnih lokacija i prijave izmjena podataka. Idejni osnivač projekta je Stipo Margić, student pete godine Primijenjenog računarstva na Sveučilišnom odjelu za stručne studije i predsjednik udruge „Liberato“

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Udruga Liberato (@liberato.hr)

 

U aplikaciju su uključeni Split, Makarska, Zadar, Omiš i Trogir, a osnivači se nadaju da će uskoro biti uključen što veći broj gradova. Za Dalmatinski portal Stipe je kazao: „Pri izradi aplikacije fokusirali smo se na pristupačnost za osobe s invaliditetom jer je dosta veliki problem postojanje arhitektonskih barijera. Izradili smo nekoliko osnovnih podjela, pa se putem aplikacije može provjeriti dostupnost parkinga, stepenica, rampi, prilagođenih toaleta i slično.“.

„LiberatoMap“ omogućuje uključivanje osoba s invaliditetom u aktivnosti lokalne zajednice i aktivniji život, a Sveučilište će uključiti i studente s drugih sastavnica da nastave s uklanjanjem fizičkih barijera za osobe s invaliditetom.

Još vijesti