V.F. u Vijesti

Na udaru oko 2,5 milijuna studenata: S britanskih sveučilišta najavljuju najveće štrajkove dosad

Sveučilišta u Velikoj Britaniji najavljuju masovne štrajkove u studenom.

10. studenog 2022 14:07
Prazna učionica.

Prazna učionica. Foto: NARAPIROM via Shutterstock

Oko 70.000 zaposlenika fakulteta i sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu kreće u štrajk. Sindikat sveučilišta i koledža najavio je planirani štrajk na razini države koji će se održati 24., 25. i 30. studenog, a osoblje na 150 sveučilišta diljem Velike Britanije će prosvjedovati zbog plaća, uvjeta rada i mirovina, prenosi The Guardian.

Iz sindikata su rekli kako će time biti pogođeno oko 2,5 milijuna studenata, ali da se „nepogoda može izbjeći ako poslodavci brzo djeluju i daju bolje ponude. Ako to ne učine, štrajk će eskalirati u novoj godini zajedno s bojkotom ocjenjivanja.“

Sindikat upozorava da će ovi sveučilišni štrajkovi biti najmasovniji u povijesti sektora visokog obrazovanja.

„Kampusi diljem Ujedinjenog Kraljevstva uskoro će doživjeti štrajk u razmjerima dosad neviđenim. Sedamdeset tisuća zaposlenih izaći će i jasno dati do znanja da odbijaju prihvatiti pad plaća, smanjenje mirovina i nesigurno zaposlenje. Ovo nije spor oko pristupačnosti – radi se o izborima. Prorektori sami sebi plaćaju stotine tisuća funti, dok naše članove tjeraju na slabo plaćene i nesigurne ugovore zbog kojih neki koriste banke hrane. Odlučili su držati milijarde u viškovima dok su smanjivali mirovine zaposlenih. Ako se prorektori sveučilišta ne uozbilje, naša je poruka jednostavna – ovaj će štrajk biti samo početak“, rekla je Jo Grady, glavna tajnica Sindikata.

Izgubit će oko 35 posto mirovine

Zahtjevi uključuju povećanje plaća jer su životni troškovi postali veći zbog trenutne krize te ukidanje nesigurnih ugovora. Što se tiče mirovina, Sindikat želi da poslodavci preinače rezove uvedene ove godine za koje tvrdi da će prosječni član izgubiti oko 35 posto budućih mirovinskih primanja.

„Bilo kakve prijetnje industrijskom akcijom neće pomoći studentima, osoblju ili mnogim visokoškolskim ustanovama koje naporno rade na izbjegavanju otpuštanja ili održavanju razine osoblja, nakon što su donijeli povećanje plaća za kolovoz“, rekao je Raj Jethwa, izvršni direktor Udruge poslodavaca sveučilišta i koledža.

„Sindikat treba svojim članovima pružiti realnu i poštenu procjenu onoga što je moguće postići prije nego što ponovno potaknu štrajk usmjeren na studente. Udruga i njezine visokoškolske ustanove članice uvijek nastoje surađivati sa Sindikatom i drugim sindikatima kako bi podržali osoblje i studente i kako bi izbjegli bilo kakve nepravedne ometajuće radnje“, dodao je.

Sveučilišta Ujedinjenog Kraljevstva, koja zastupaju poslodavce u sklopu mirovinskog fonda Sveučilišne mirovinske sheme (USS), izjavila su: „Shvaćamo da bi ovo moglo biti teško vrijeme za studente, koji bi mogli biti zabrinuti zbog mogućeg prekida svog učenja.“

Iako su već počeli s dogovorima oko regulacije Sveučilišne mirovinske sheme, možemo se nadati da do velikih štrajkova neće doći i da studenti neće biti zakinuti.

Još vijesti