MojFaks u Vijesti

Izložba povodom Dana žena: Mural Gričke vještice oslikale studentice

Odaje se počast hrabrosti, inteligenciji i kreativnosti znamenitih žena

2. ožujka 2023 16:36
Studentice oslikale mural

Studentice oslikale mural Foto: MojFaks

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, u srijedu 8. ožujka u 14 sati otvara izložbu Velikanke – znane i neznane. Povod izložbe je Međunarodni dan žena, a samim time se odaje počast hrabrosti, inteligenciji, kreativnosti i predanosti znamenitih žena koje su obilježile hrvatsku kulturnu baštinu.

Navedena izložba prikazuje život i djelo čak osam značajnih književnica, likovnih i glazbenih umjetnica koje su zadužile hrvatsku kulturu i čiju ostavštinu Knjižnica baštini u svojem fondu.Na izložbi će biti predstavljena građa iz posebnih zbirki Knjižnice – Grafičke zbirke, Zbirke rukopisa i starih knjiga, Zbirke muzikalija i audio materijala te općeg fonda Knjižnice koja ilustrira bogatstvo opusa ovih znanih i neznanih hrvatskih velikanki.

Prati je i virtualna izložba o Ivani Lang kao i mural Grička vještica posvećen Mariji Jurić Zagorki, mural Koralji vraćeni moru inspiriran stvaralaštvom Vesne Parun, a nastali su u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Mural Grička vještica oslikale su studentice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu – autorica murala Anamarija Kvas i njezina suradnica Manuela Košević pod mentorstvom likovne umjetnice i vanjske suradnice Akademije likovnih umjetnosti dr. art. Melinde Štefčić.

Izložba Velikanke – znane i neznane početak je slavlja postignuća žena u kulturi i znanosti koje Knjižnica priprema u 2023. godini pod nazivom Žene u NSK.

Povod ovoj temi u 2023. godini daju važne obljetnice – 150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke, 85. godišnjica smrti Ivane Brlić-Mažuranić, 140. obljetnica rođenja i 60. godišnjica smrti Vjere Bojničić, 140. obljetnica rođenja Fani Daubachy Brlić i dr.

Izložba Velikanke – znane i neznane u predvorju Knjižnice će biti otvorena do 31. ožujka i moći će se razgledati tijekom radnog vremena Knjižnice.

Još vijesti