V.K. u Karijera

Za posao čistačice na ovom hrvatskom sveučilištu morate riješiti ispit od 5 stranica: Evo pitanja!

Ljetni ispitni rok organiziran je kako za studente, tako i kandidate za posao čistača i čistačice.

29. srpnja 2022 10:59
Posao čistačice ponekad zahtijeva rigorozna testiranja znanja.

Posao čistačice ponekad zahtijeva rigorozna testiranja znanja. Foto: Amir Syazali via Shutterstock

Potraga za poslom stresna je svakoj osobi bez posla ili onoj koja posao želi promijeniti. Kad proces zapošljavanja podrazumijeva i testiranje i formalne provjere znanja, može postati još i stresniji.

Iako je primarna motivacija većine osoba koje traže posao novac, činjenica je da to u motivacijskom pismu nije poželjno napisati, a na razgovoru za posao tema mjesečnih primanja često je tabu. I dok se za neke poslove nije tražila pismena provjera znanja, rješavanje ispita ili pak motivacijsko pismo, kao na primjer za posao čistača ili čistačice, ovo se ipak mijenja.

vezano Nude in satnicu preko 200 kuna Karijera Komentar o čistačicama posvađao regiju: 'U mjesec dana zarade više od 1000 eura. Kome je to normalno?'

Kako piše sbplus, motivacija za rad i poznavanje tematike čišćenja se očito ipak ispituju i to na Sveučilištu u Slavonskome Brodu. Kako prenose, u razgovoru sa osobama koje su se javljale na natječaj za posao spremačice saznali su da su od kandidata za poziciju spremačice tražili mnogo "neobičnih provjera".

Morale proći više faza testiranja pa i psihotest!

Kako im je rekla sugovornica i kako piše u Natječaju, Sveučilište je tražilo tri spremačice na period od 36 mjeseci. Osim općih uvjeta, od njih su tražili: životopis, svjedodžbu, presliku osobne iskaznice, dokaz o državljanstvu, radnu knjižicu i rukom potpisanu privolu koju su morali pronaći na mrežnim stranicama fakulteta.

vezano poruka, tete čistačice, Kampus Rijeka Nakon predavanja [FOTO] Najbolje moguće! 'Tete čiste' ostavile 'proljetnu' poruku studentima: 'Želimo vam ugodne trenutke uz kavicu ili čaj…'

"Onda smo na nju trebali navesti redni broj natječaja i naziv točke. Također smo se namučili dok smo pronašli što konkretno pod tim misli onaj tko je pisao Natječaj. Onda je uslijedio motivacijski razgovor, kako oni to zovu. Mislim, što reći o motivaciji za radno mjesto čistačice. Prema mojim informacijama, bilo je više od 30 prijavljenih. Intervju je uistinu bio sulud. Između ostalog, oni koji su prošli prvi krug, morali su i u drugi krug testiranja. Je li to bio psihotest ili test percepcije, procjene međuodnosa različitih stvari, teško mi je reći. Ipak smo mi samo čistačice, a oni su očigledno za taj posao trebali nekog s diplomom, da sve bude u skladu s visokoobrazovnom ustanovom", kazala je za sbplus jedna od kandidatkinja, koja nažalost posao na kraju nije dobila.

vezano Uj fuj! Teta čistačica nakon čišćenja stana 'lijepe i pametne' studentice morala na godišnji Laganini Uj fuj! Teta čistačica nakon čišćenja stana 'lijepe i pametne' studentice morala na godišnji

"Ako se vlak kreće brzinom od 200 kilometara na sat…"

Sbplus je predao Zahtjev za pristup informacijama kako bi mogli dobiti i uvid u pitanja na "ispitu" za čistačice koji je bio na gotovo pet stranica, a kojeg možete vidjeti ovdje.

Među pitanjima za provjeru znanja, bila su pitanja o Sveučilištu u Slavonskom Brodu poput pitanja o tome tko je donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu i kada, u ispitu su bila i pitanja poput: "Električni vlak kreće se na jug brzinom od 200 kilometara na sat. Vjetar puše na sjever brzinom 150 kilometara na sat. U kojem se smjeru kreće dim iz lokomotive?", na kojem su kandidati mogli odabrati između nekoliko ponuđenih odgovora.

vezano Ne može pronaći posao. Karijera Poslala 93 prijave za posao, ima magisterij i dalje ništa: 'Možda su u pravu kad mi kažu da postanem blagajnica'

Iako se prema ovim informacijama ne može saznati koliko će čistačica dobro ili loše obavljati svoj posao čišćenja, Sveučilište je odabralo tri kandidatkinje koje su dobile posao, a izbor možete vidjeti ovdje.

izvor: sbplus.hr

Još vijesti