L.B. u Vijesti

Od sljedeće godine, neki će fakulteti svojim studenticama nuditi 'pilulu za dan poslije'

Nakon odluke Vrhovnog suda da odbaci presudu u slučaju Row protiv Wade, neki američki fakulteti kreću u kampanju kojom pokušavaju osigurati dostupnost pilule djevojkama.

24. listopada 2022 14:17
Ginekolog propisuje terapiju

Ginekolog propisuje terapiju Foto: Image Point Fr via Shutterstock

Koledž "Barnard" sljedeće će jeseni studenticama nuditi "pilulu za dan poslije", objavili su službenici ove visokoobrazovne institucije.

Odbacili povijesnu presudu

Ovaj potez stiže nakon odluke Vrhovnog suda koji je u lipnju ove godine odbacio presudu u slučaju Roe protiv Wade, kojim je zagarantirano zakonsko pravo žene na pobačaj – povijesni moment nakon kojega su brojne američke savezne države počele propitivati ovo pravo, a neke su čak potpuno ženama ukinule legalnu mogućnost pobačaja, piše NBC News.

Odluka da na kampusu nude pilulu za dan poslije donesena je "u slučaju da u budućnosti djevojkama bude teže nabaviti pilulu, iz bilo kojeg razloga", izjavile su dekanica koledža Barnard, Leslie Grinage i liječnica, glavna zdravstvena savjetnica ove institucije, Marina Catallozzi u službenoj izjavi.

Fakulteti "uskaču" kako bi pilula i dalje bila dostupna djevojkama

Naglašavaju da će osoblje na kampusu biti educirano i pripremljeno za dijeljenje pilule do jeseni 2023. godine.

"Povijest i znanost snažno sugeriraju da će odluka Vrhovnog suda da eliminira konstitutivno pravo žene na legalan pobačaj negativno utjecati na budućnost žene", tvrde s ovog koledža. "Odbacivanje presude u slučaju Roe protiv Wade, nakon 50 godina, vjerojatno će umanjiti pristup žena koledžima, rezultirati nižim ocjenama te omesti putanju zapošljavanja mladih žena. Pretpostavlja se da će najviše pogoditi osobe druge boje kože i one s nižim prihodima."

I druge su institucije najavile uvođenje sličnih mjera u eri nakon odbacivanja povijesne presude. U Kaliforniji, javna sveučilišta sljedeće će godine morati nuditi pilule za dan poslije, u skladu sa državnom zakonskom legislativnom donesenom 2019. godine.

U državi Massachusetts, zakonodavci su odobrili prijedlog zakona po kojemu će javni koledži i sveučilišta donijeti plan za postupanje u slučaju pobačaja izazvanoga lijekovima koji će se primjenjivati na studente koji će u studenome 2023. godine ondje krenuti na studij.

Neke zemlje djelomično zabranjuju pobačaj

S druge strane, u savjeznoj državi Idaho, u kojemu je zakon o zabrani pobačaja djelomično studpio na snagu 25. kolovoza ove godine, Sveučilište u Idahu upozorilo je zaposlenike da ne nude savjete o reproduktivnome zdravlju koji uključuju pobačaj jer bi u protivnome mogli izgubiti posao ili se suočiti sa zakonskom tužbom.

izvor: nbcnews.com

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Besplatne kontracepcijske pilule za sve djevojke do 25 godina u OVOJ državi

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Šokantno! Studenti zapravo ne znaju u kojoj dobi opada plodnost žena, ali i muškaraca

Još vijesti