L.B. u Vijesti

Mladi odlaze iz 'grada koji nikad ne spava': Velika jabuka postaje preskupa za one na početku karijere

Sve skuplji najam stanova kao i sve viši troškovi života mnoge mlade profesionalce tjeraju iz New Yorka.

17. listopada 2022 12:26
Čarolija ovog velegrada nestaje pod pritiscima inflacije...

Čarolija ovog velegrada nestaje pod pritiscima inflacije... Foto: blvdone via Shutterstock

Najam stanova u velegradovima diljem svijeta za mnoge mlade postaje nedosanjani san. Unatoč velikoj privlačnosti ovog grada među mladima, troškovi života jednostavno postaju previsoki da bi ono na početku karijere mogli komforno živjeti u njemu.

Taya Thomas, 23-godišnja projektna menadžerica, za potrebe posla treba stan s dodatnom prostorijom koja bi joj poslužila kao ured na dane kad svoje poslovne obaveze rješava na daljinu, no više si ne može priuštiti veću nekretninu u ovome gradu, piše Bloomberg.

vezano Stanovi za najam sve su skuplji, u svim sveučilišnim gradovima... Nakon predavanja Evo koliko košta život u Zagrebu s cimerom, a koliko kad si sam: 'Jadan ti je 'ko živi u unajmljenom stanu'

Nakon što je u veljači preselila u Miami, kaže da mjesečno uštedi 13 posto više svoje plaće, što joj omogućava da investira i brže otplaćuje svoj studentski dug.

"Čarobni" New York sve je manje čaroban, posebno mladima

Iako u početku nije ozbiljno razmatrala opciju preseljenja, kad je shvatila da za istu cijenu u Miamiju može dobiti mnogo drugih pogodnosti u stanu (prostoriju sa sušilicom i perilicom rublja, bazen na vrhu zgrade i slično), ipak je odlučila preseliti, unatoč primamljivoj atmosferi Velike jabuke koja već dugo vremena privlači mlade profesionalce.

Tempo i stil života u ovom velegradu dosad su mladima nudili mnogo, iako su mnogo i koštali. No, zbog sve viših troškova života (stanarine, ali i prehrane te računa za struju i grijanje), mnogo mladih koji uglavnom unajmljuju smještaj i zarađuju manje od starijih, odlazi iz ovog grada.

vezano Cijene najma stanova velikom su broju studenata nedostižne... Nakon predavanja Za 20 kvadrata 500 eura mjesečno: Studenti kao nikad prije hrle u domove – podstanarstvo sve skuplje

Skupoća ovog grada nije nikakva novost. Naime, već je u 2020. godini život u New Yorku bio 15 posto skuplji od nacionalnog prosjeka. Unatoč tome, cijene u New Yorku mjesecima divljaju, a posebice kad su stanarine u pitanju.

Manhattan skuplji za čak 26 posto

Tako su u kolovozu iznosile čak 13 posto više no u istom periodu lani. Prosječna cijena najma tako se kreće oko 3595 dolara, a Manhattan je čak i skuplji. Naime, ondje je prosječna cijena najma čak 26 posto viša no lani, i iznosi čak 4100 dolara.

No, plaće jedva idu ukorak s inflacijom. Nakon prilagodbe inflaciji, bilježe pad od 9 posto.

vezano Stanovi za najam sve su skuplji, u svim sveučilišnim gradovima... Nakon predavanja Jednosoban stan za 8000 kuna mjesečno 'planuo' u samo 24 sata: 'Nikad gora kriza, studenti zovu i plaču'

Georgia Bubash, još jedna mlada profesionalka koja svoju budućnost traži u ovom velegradu, kaže da polovinu svoje plaće potroši samo na stan u kineskoj četvrti, za koji izdvaja 1800 dolara.

Iz New Yorka u Berlin

Zbog sve viših cijena, mnogo mladih na početku svoje karijere biraju gradove poput Austina, Texasa, Denvera i Nashvillea, a neki čak i odlaze u Europu.

Jedna od njih je i 22-godišnja Ania Holland koja je nakon studija na Sveučilištu New York i konobarenja kako bi se financijski "pokrila", svoju glazbenu karijeru odlučila pokrenuti u Berlinu, u kojemu troši samo dio onoga koliko bi ju koštao "njujorški život".

izvor: bloomberg.com

Još vijesti