E.M. u Vijesti

Nigerijski studenti medicine razmatraju povratak u Ukrajinu – online diplome im više ne vrijede

Studiranje na vlastitu odgovornost

23. veljače 2023 13:13
Studenti medicine

Studenti medicine Foto: Pexels

Nigerijski studenti razmatraju povratak u ratom pogođenu Ukrajinu kako bi završili studij. Ukrajina je, kako piše BBC, 2020. godine bila izbor za više od 80.000 stranih studenata, od kojih je gotovo četvrtina bila iz Afrike.

Osim loših mogućnosti obrazovanja u Nigeriji, dodatno je otežano i zaposlenje studentima medicine. Naime, u srpnju 2022. godine, Nigerijsko medicinsko i stomatološko vijeće (MCDN) odlučilo je da više neće prihvaćati diplome ukrajinskih sveučilišta dodijeljene putem interneta.

Tako je nigerijski student medicine Oyewumi Azeez Olawale donio odluku o povratku na fakultet: "Vraćam se u Ukrajinu jer moram završiti posljednju godinu, položiti ispite i podići diplomu", rekao je 28-godišnjak za BBC. Srećom, njegovo mjesto studiranja nalazi se na zapadu Ukrajine blizu granice sa Slovačkom te je zasad sigurno od napada.

S druge strane, Fehintola "Moses" Damilola, također student medicine, ima drugačiju situaciju. Njegovo je mjesto studiranja blizu ruske granice pa povratak u Ukrajinu, istraumatiziran bijegom iz zemlje tijekom bombardiranja, zasada ne uzima kao opciju.

 

Još vijesti