L.B. u Vijesti

Od jeseni u ovoj europskoj zemlji puno više novca za studente – čak i one do 45 godina starosti

Kako bi rasteretio studente i pripravnike, njemački Bundestag se odlučio na reformu BAföG-a.

3. kolovoza 2022 14:00
Studenti ispred Sveučilišta u Leipzigu u Njemačkoj

Studenti ispred Sveučilišta u Leipzigu u Njemačkoj Foto: Heiko Kueverling via Shutterstock

Saveznim zakonom o individualnom poticanju obrazovanja (BAföG), 21. srpnja je donesena odluka o financijskoj pomoći učenicima, studentima i roditeljima koja će se primjenjivati od rujna, odnosno nadolazeće akademske i školske godine.

Od 1. kolovoza ne samo da će imati ove demografske skupine imati lakši pristup sredstvima, već i veće iznose potpore, piše Fenix magazin.

Učenici i pripravnici koji žive u inozemstvu primat će 632 eura umjesto dosadašnjih 585 eura. Maksimalna stopa subvencije za studente povećava se s 861 na 934 eura.

vezano Udio mladih u ovoj zemlji sve je manji... Vijesti 'Obećanja zemlja' u koju hrle Hrvati u velikim problemima: Mladih je sve manje i sve češće su depresivni

Ako već imate ušteđevinu, ne morate toliko brinuti o svom pravu na Bafög jer je imovinska naknada povećana. Mlađi od 30 godina smiju imati 15.000 eura na računu, a stariji od 30 godina 45.000 eura, a da se to ne uračunava u Bafög. Dosad je taj iznos u osnovi bio 8.200 eura.

Osim toga, studenti koji primaju BAföG u budućnosti bi mogli zaraditi 330 eura na honorarnom poslu bez utjecaja na iznos BAföG. Dosad je ovaj iznos iznosio 290 eura.

Studenti koji već imaju djecu mogu ubuduće primati naknadu za brigu o djeci od 160 eura umjesto dosadašnjih 150 eura. Povećat će se i stambena naknada za studente koji ne žive kod kuće s 325 na 360 eura.

Osim financijskih potpora, savezna je vlada također povisila dobnu granicu za one koji imaju pravo na BAföG: studenti do 45 godina starosti mogu se ubuduće prijaviti za potporu.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Gotovo 500 tisuća njemačkih studenata dobit će 'džeparac' za plaćanje računa za grijanje

Inače, Bundesausbildungsförderungsgesetz, uglavnom poznat pod skraćenicom BAföG ili Bafög, je njemački savezni zakon o pomoći u školovanju za učenike koji pohađaju srednje škole i sveučilišta. Od svog uvođenja 1971. godine, BAföG zakon je regulirao sve dostupne savezne studentske stipendije i zajmove u Njemačkoj.

izvor: fenix-magazin.de

Još vijesti