M. P. u Vijesti

Rezultati nove studije: Prvi sveobuhvatan pristup ispitivanju mentalnog zdravlja kod mladih ljudi

Mjerene su sve energične aktivnosti koje ubrzavaju otkucaje srca i disanje

13. ožujka 2023 11:24
Adolescenti

Adolescenti Foto: YanLev/Shutterstock

Novo istraživanje pokazalo je da redovita tjelesna aktivnost može poboljšati mentalno zdravlje adolescenata i pomoći kod poteškoća u ponašanju. Isto tako, utvrđeno je da je redovito umjereno do intenzivno vježbanje u dobi od 11 godina povezano s mentalnim zdravljem u dobi između 11 i 13 godina.

Ovu studiju proveli su znanstvenici sveučilišta u Edinburghu, Strathclydeu i Bristolu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Georgiji u Sjedinjenim Državama. Znanstvenici ističu da je njihov rad prvi koji nudi sveobuhvatan pristup ispitivanju mentalnog zdravlja i tjelovježbe kod mladih ljudi, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Istraživanje je pokazalo da je tjelesna aktivnost povezana sa smanjenom hiperaktivnošću i problemima u ponašanju kod mladih ljudi, kao što je tučnjava s drugom djecom, krađa i laganje. Tjelesne aktivnosti ispitanika mjerene su pomoću uređaja koji su bilježili razine umjerene tjelesne aktivnosti, kao što su brzo hodanje ili vožnja bicikla. Također, mjerene su sve energične aktivnosti koje ubrzavaju otkucaje srca i disanje, poput trčanja ili plivanja.

U istraživanje su uključene informacije o simptomima depresije kod ispitane djece, a roditelji su ispitivani o općem ponašanju djece i emocionalnim poteškoćama. Također, istraživači su uzeli u obzir faktore kao što su dob, spol i društvenoekonomski status.

Rezultati su važni jer je stupanj tjelesnih aktivnosti među adolescentima danas zabrinjavajuć, a podrška mladim ljudima da vode zdrav i aktivan život trebala bi biti prioritet.

Još vijesti