V.F. u Vijesti

Novi podaci Državnog zavoda za statistiku: Hrvati u prosjeku rade 38 sati tjedno, a najviše zaposlenih ima srednjoškolsko obrazovanje

Nezaposlenost se vidljivo smanjila u zadnjih pet godina.

2. svibnja 2023 12:59
Istraživanje obuhvaća razdoblje od pet godina.

Istraživanje obuhvaća razdoblje od pet godina. Foto: Pexels via Pixabay

Državni zavod za statistiku je objavio podatke o trendovima na tržištu rada. Ovi podaci su rezultati Ankete o radnoj snazi ili ARS, a ona obuhvaća razdoblje od 2018. do 2022. godine. Kako su i sami istaknuli, broj zaposlenih je rastao, udio zaposlenih muškaraca uvijek je nešto veći u odnosu na udio žena, a u ukupnom broju zaposlenih najveći su udio imale osobe sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem.

Od 2018., broj zaposlenih u Republici Hrvatskoj se smanjio za 25 tisuća. Udio žena u ukupnom broju zaposlenih uvijek je nešto manji nego udio muškaraca, a u 2022. iznosio je 46,2 posto.

Gotovo 24 posto žena zaposleno u znanosti

Osim toga, u 2022. godini je najveći udio zaposlenih muškaraca bio zaposlen u ovim zanimanjima: Zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji (21,8 posto), Rukovatelji postrojenjima i strojevima, industrijski proizvođači i sastavljači strojeva (14,4 posto) te Uslužna i trgovačka zanimanja (13,2 posto).

Najveći udio žena bio je zaposlen u Uslužnim i trgovačkim zanimanjima (26,4 posto), dok su na drugome i trećemu mjestu bile Znanstvenice, inženjerke i stručnjakinje (23,7 posto) te Tehničarke i stručne suradnice (14,3 posto). O djelatnostima u kojima najčešće rade Hrvatice smo već ranije pisali.

Najviše zaposlenih ima srednjoškolsko obrazovanje, gotovo 65 posto. Zaposlenih s visokim obrazovanjem je 29 posto, a onih s osnovnoškolskim i nižim obrazovanjem je 6 posto. Također, prema rezultatima ove ankete, Hrvati su u prosjeku radili 37,7 sati tjedno u 2022. godini.

Još vijesti