V.K. u Vijesti

Nisu više tako tolerantni: Studenti traže veću cenzuru govora zbog diskriminacije drugih

Novo istraživanje usporedili su onim iz 2016. godine. Studenti "Covid generacije" imaju liberalnije stavove.

23. lipnja 2022 12:44
Zaštita od diskriminacije je bitnija od slobode govora za dio studenata.

Zaštita od diskriminacije je bitnija od slobode govora za dio studenata. Foto: Shutterstock by Rawpixel.com

Slobodu govora i izražavanja ima svaka osoba kojoj je to zagarantirano unutar zakonskih i pravnih okvira. No, s obzirom na to da je ponekad tanka linija između nečije slobode govora i diskriminacije drugih, nedavno je istraživanje pokazalo da današnji studenti više cijene izbjegavanje diskriminacije nego slobodu govora, stoga podržavaju i svojevrsnu cenzuru govora.

Sveučilišni studenti postali su manje tolerantni u posljednjih šest godina. Osim toga, istraživanje je pokazalo i da studenti cijene sigurnost, suosjećanje i izbjegavanje diskriminacije iznad slobode govora.

vezano Jesu li u pravu? Vijesti Razlog zašto si mladi ne mogu priuštiti prvu nekretninu? Dostava hrane, kava i Netflix!

Zabrana diskriminacije ispred slobode govora

Ministrica visokog obrazovanja u Velikoj Britaniji upozorila su da studenti pokazuju „šokantan rast podrške cenzuri“ nakon što je istraživanje pokazalo da su mnogi favorizirali sigurnost i izbjegavanje diskriminacije u odnosu na neograničenu slobodu govora, prenosi Guardian.

vezano Otplaćivat će svoju diplomu do mirovine. Vijesti U dugovima 10 godina dulje: Studenti će otplaćivati kredite skoro do mirovine

Istraživanje za politiku visokog obrazovanja (Hepi) pokazalo je da će sadašnji studenti vjerojatnije podržati mjere koje ograničavaju slobodu govora i izražavanja na fakultetima, a odobravaju i uklanjanje uvredljivih materijala i spomen obilježja u usporedbi s njihovim prethodnicima od prije šest godina, kada je Hepi radio posljednji put ovakvu anketu.

vezano Gotovo je s pisanjem radova za druge za novac. Vijesti Zabranili zakonom: U ovoj državi je pisanje seminara i radova 'po narudžbi' postalo ilegalno

U istraživanju je sudjelovalo tisuću studenata, takozvane „Covid generacija“.

Nick Hillman, direktor Hepija kazao je kako je ovo istraživanje pokazalo „vrlo jasan obrazac“ većine studenata koji preferiraju intervencije kao što su upozorenja na sadržaj predmeta i ograničenja određenim govornicima.

vezano Dio studenata neće moći diplomirati? Vijesti Masovni štrajk profesora s čak 41 sveučilišta: Dio studenata možda neće moći diplomirati

Suosjećanje kao glavni pokretač za cenzuru 

„U 2016. godini smo pronašli znatnu ambivalentnost i zbrku oko pitanja slobode govora. Sada je jasno da većina studenata želi da se nametnu veća ograničenja nego što je to bilo u prošlosti“, dodao je Hillman. „To može biti prvenstveno iz razloga suosjećanja, s ciljem zaštite drugih studenata, ali bi također moglo odražavati nedostatak otpornosti među skupinom koja se suočila s izazovima bez presedana“, tvrdi.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Jedan od četiri studenta živi na rubu siromaštva: Mjesečno raspolažu s manje od 500 kuna

Ministrica smatra da je to nedopustivo

Uz njega, ovo istraživanje je komentirala i njihova ministrica visokog obrazovanja Engleske, Michelle Donelan, inače članica Konzervativne stranke, koja je rekla da spomenuto izvješće „pokazuje šokantan rast podrške cenzuri kroz širok raspon pokazatelja“. „Sveučilišni čelnici više si ne mogu priuštiti stajanje po strani, već moraju poduzeti aktivne korake u borbi protiv netolerantnih stavova na kampusu, promicanjem i zaštitom slobode govora“, smatra, i dodaje da se ne može dopustiti mladim ljudima koji su budućnost ove zemlje, „da im se guši sloboda govora i da moraju slušati mišljenje većine studenata na kampusu“, piše Guardian.

Zaštita svih studenata od diskriminacije

Od tisuću ispitanih studenata, 61 posto njih kazalo je kako želi „zaštiti sve studente od diskriminacije, i ne dopustiti neograničenu slobodu govora“, u usporedbi s 37 posto studenata koje se ovako izjasnilo 2016. godine. Samo je 17 posto studenata podržalo „osiguranje neograničene slobode govora na kampusu, iako se prekršaj povremeno može dopustiti“, dok se s ovom tezom 2016. godine složilo njih 27 posto.

vezano Slika nije pronađena Laganini 'Rušio' studenticu na vozačkom zbog nevjerojatnog razloga, a nije ni upalila automobil

Rezultati istraživanja pokazuju da mnogi studenti smatraju da sveučilišta postaju „manje tolerantna prema širem rasponu različitih gledišta“, s tim da se s ovom izjavom slaže 38 posto ispitanika, a 27 posto se ne slaže. Usto, studenti snažno podržavaju i korištenje upozorenja za neugodan ili neprikladan sadržaj, s čak 86 posto njih koji se slažu s tim da bi se ta upozorenja trebala uvijek ili ponekad koristiti, dok je samo 14 posto njih bilo protiv upozorenja.

Sve više studenata misli da bi profesori trebali biti otpušteni ako koriste materijale koji vrijeđaju studente

Studenti također u većoj mjeri podržavaju savjetovanja vjerskih i drugih interesnih skupina na kampusu. Za ovo se zalaže njih 64 posto naspram 40 posto iz 2016. godine, a čak 77 posto njih slaže se da bi osoblje moralo proći obaveznu obuku o kulturološkoj svijesti. Iako manja, sve je veća i podrška izravnim ograničenjima, točnije, njih 36 posto smatra da bi akademici trebali biti otpušteni zbog korištenja materijala koji „teško vrijeđa“ studente. 2016. godine za ovu je stavku bilo samo 15 posto studenata.

vezano Znanstvenici upozoravaju da se radi o globalno prisutnom problemu... Nakon predavanja Ovo je najgora posljedica čestog 'buljenja' u pametni telefon – dokazano na studentima

Sve više njih je i protiv političkih stranaka

Studenti su pokazali i interes prema izbacivanju političkih stranaka sa kampusa. Njih 26 posto želi zabranu krajnje desne stranke, 19 posto njih želi zabraniti aktivnosti Britanskoj nacionalnoj stranci i 12 posto njih želi zabraniti aktivnosti Komunističkoj partiji Velike Britanije.

Jedanaest posto studenata želi zabranu konzervativcima, 5 posto je protiv laburista i 5 posto je za zabranu liberalnih demokrata.

Izvor: theguardian.com

Još vijesti