V.F. u Nakon predavanja

Počinje masovno gašenje bankomata! Očekujte prekide u radu m-bankarstva i samo dvije vrste novčanica

Očekuju se problemi kod kartičnog plaćanja i internet bankarstva.

15. prosinca 2022 13:57
Djevojka uzima novac s bankomata.

Djevojka uzima novac s bankomata. Foto: Tomas Urbelionis via Shutterstock

Za samo dva tjedna, euro postaje službena valuta u Hrvatskoj, a počela je i prilagodba banaka i bankomata. Tako će se od Nove godine na bankomatima isplaćivati isključivo euri. Građani mogu očekivati postupno privremeno gašenje bankomata.

Masovno gašenje bankomata

Upravo zbog toga se ovog četvrtka uvodi novi režim podizanja gotovine na bankomatima koji će trajati sve do 15. siječnja iduće godine. Procjenjuje se kako bi u narednim danima veliki broj bankomata mogao ostati bez gotovine, a već je započelo i masovno gašenje bankomata.

Iz Hrvatske udruge banaka su rekli kako će tijekom dana objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji još uvijek rade, kako bi svi građani znali na kojem aktivnom bankomatu mogu podignuti gotovinu.

Djevojka s eurima u rukama. Djevojka s eurima u rukama. Foto: frantic00 via Shutterstock

Osim toga, Hrvatska narodna banka je dogovorila s bankama da od 15. prosinca do 15. siječnja svim građanima omogući podizanje novca bez provizije, bez obzira čiji su klijenti, izvještava Euro.hr. Tako će građani do kraja prosinca moći podizati kune na svakom bankomatu bez provizije, a od 1. do 15. siječnja će moći podizati eure, također bez provizije.

Neki neće moći koristiti ni internet bankarstvo

Krajem godine se mogu očekivati i problemi s online plaćanjem i plaćanjem kreditnim karticama, a očekuje se i najveći udar na sustav bankomata. Klijenti nekih banaka već su obaviješteni da od 31. prosinca do 2. siječnja neće moći koristiti internetsko i mobilno bankarstvo.

Prva tri mjeseca dostupne samo dvije novčanice

To nisu jedine promjene koje se mogu očekivati. Tijekom tranzicije, točnije, u prva tri mjeseca na bankomatima ćemo moći podizati samo dvije vrste novčanica, kako piše N1.

U pitanju su one od 10 i 20 eura koje će jedine biti dostupne u prvom tromjesečju, a nakon toga ćemo moći podizati i novčanicu od 50 eura. Papirnata novčanica od 100 eura neće biti dostupna na svim bankomatima, već samo na onima gdje će biti veća potražna.

Još vijesti