V.K. u Vijesti

Povijesna pobjeda za studente stručnih studija: Mijenjaju im se nazivi titula za koju su se borili!

Povijesna pobjeda za studente stručnih studija!

23. lipnja 2022 10:12
Uspjeli su!

Uspjeli su! Foto: Nirat.pix via Shutterstock

„Dragi moji magistri, da, da, dobro ste pročitali“, započinje pisati emocionalnu objavu Dijana Radovniković, studentica stručnih studija u Splitu u Facebook grupi „Studentske inicijative 300=300“.

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je prihvatilo izmjene u Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koje su predlagali studenti iz studentske inicijative 300=300.

vezano Studenti se okupili pod inicijativom 300=300 i poručuju: Stop diskriminaciji 70 tisuća studenata Akademska četvrt Studenti se okupili pod inicijativom 300=300 i poručuju: Stop diskriminaciji 70 tisuća studenata

Oni su tražili izmjene dva za njih krucijalna članka: članak 74. i članak 113. ovog zakona, pa će se u novoj verziji ujednačiti akademski i stručni naziv koje studenti dobivaju nakon što završe fakultet. Drugim riječima, studenti koji završe preddiplomske stručne studije od sada u nazivu imaju samo bacc., u nazivu, a studentski diplomskih stručnih studija od sada imaju samo mag. u nazivu. 

Ovim se izmjenama iz njihovog naziva izbacuje struč. ispred naziva završenog stupnja obrazovanja kako se prvobitno predlagalo.

„Takvo naglašavanje dovodi do diskriminacije“

„Mi smo sa svojom borbom za izmjenom akademskih i stručnih naziva započeli još prije dvije godine“, kaže nam Dijana Radovniković, predstavnica studentske inicijative 300=300. „Kada smo se oformili, primarno smo radili na Hrvatskom kvalifikacijskom okviru jer nam je to bilo hitno, s obzirom na to da smo imali rok do kraja godine za promjene, ali smo cijelo vrijeme lobirali i gurali za izmjene akademskih naziva“, kaže nam.

vezano Slika nije pronađena Karijera Pet godina muke i odricanja, a onda nema posla: Mlada magistrica ozbiljno razmišlja da se zaposli u dućanu

Kako nastavlja, u spomenutom je zakonu bilo predloženo da studentima koji završavaju stručne studije u nazivu nakon završetka fakulteta stoji struč.mag., odnosno struč. bacc., što je njima bilo u redu, no nisu se u potpunosti slagali s tim. „Mislili smo da će to naglašavanje stručnog opet odvesti u neku diskriminaciju nas koji smo završili svoje fakultete kakvu smo imali do sada. Zato smo na e-savjetovanju organizirano uputili prijedloge za izmjenama da nam piše samo „magistar“ sa kraticom mag., te da se za sveučilišne studije promijeni u univ.mag, odnosno sveučilišni magistar“, pojašnjava detaljnije.

vezano Peticija je u dva dana sakupila preko 10 tisuća potpisa! Karijera Isplatilo se potpisati peticiju: Ministar financija pristao pregovarati o povećanju limita

Nije bilo prepoznato ni u RH, ali ni u inozemstvu

„Mi imamo isti broj ECTS bodova kao sveučilišni studenti i vežemo se na istu razinu Europskog kvalifikacijskog okvira, odnosno, izjednačeni smo, pa smo smatrali da bi nam i nazivi trebali to pratiti“, kaže Dijana za MojFaks. „Stručni specijalist kako sada imamo nije prepoznat niti u Hrvatskoj, a kamoli u inozemstvu. Do sada su nam studenti imali velikih problema pri zapošljavanju jer jednostavno poslodavac ne razumije što su to oni uopće završili. Stoga su ljudi gubili i puno vremena kako bi na razgovorima za posao samo pojasnili da su završili nešto što jest ekvivalent sveučilišnom studiju po bodovima i ishodima“, pojašnjava probleme dosadašnjih naziva i kaže kako su smatrali da bi ova promjena bila najpoštenija. Uz to, sada će studentima stručnih studija također biti i lakše upisivanje i poslijediplomskih studija nego što im je to bilo do sada.

vezano Pokrenuli peticiju za dizanje limita! Karijera Hrvatski studentski zbor pokrenuo peticiju za povećanje studentskog limita: Evo koji iznos traže

„Prolazi nam izmjena!“

Sada je to korektnije, olakšava nam život“, smije se Dijana i kaže kako su do sada imali velikih problema jer im se više isplatilo upisivati diplomske studije opet, ali ovaj puta na sveučilišnoj razini, dok s novim izmjenama sada mogu samo polagati nekolicinu kolegija razlike.

Kako nastavlja, za izmjene je saznala na kavi i nije skrivala svoje oduševljenje jer su ipak dobili svoju povijesnu pobjedu za koju su se aktivno borili godinama. „Sjedila sam na kavi sa suprugom kada mi je stigla poruka. Počela sam vikati: 'Prolazi nam, prolazi nam izmjena'“, kaže nam uz smijeh Dijana. „Bila sam presretna. No, nadali smo se tome i očekivali smo to u jednu ruku jer mislimo da je to jedino fer. Sve drugo da je bilo, to bi jednostavno bila diskriminacija i vrtjeli bismo se u krug. Jako sam ponosna bila na sebe, ali i na svakog studenta koji je bio u našoj inicijativi i koji se aktivno zalagao za ove izmjene“, pojašnjava nam.

vezano Studentski ugovor za obavljanje studentskih poslova Karijera Iz HSLS-a poručili: Neoporezivi limit zarade za studente treba povećati na 25 000 kuna

„Ministarstvo nas čuje“

Osim toga, Radovniković spominje kako su studenti ove inicijative imali odlična iskustva u komunikaciji s Ministarstvom, iako ih je na početku cijele borbe bilo strah da Ministarstvo možda ne bi imalo hrabrosti krenuti u ovakve izmjene koje su oni predlagali, s obzirom na to da su spomenute izmjene bile vrlo velike. „Nije nas bilo strah da nas Ministarstvo neće čuti. S njima stvarno imamo izvrsnu suradnju i dvosmjernu komunikaciju. Ministarstvo nas zbilja sluša, i naše potrebe i naše prijedloge“, hvali Dijana nadležne. „Sjeli smo za stol i razgovaramo jako otvoreno i jedni i drugi. To uvijek bude pozitivan i konstruktivan razgovor s njima“, nastavlja.

Borba traje i dalje

No, studentske borbe ne završavaju samo na izmjenama naziva, već se nastavljaju, no ovaj puta vezano uz podizanje studentskog limita o kojem često izvještavamo. Dijana nam spominje da, iako su dobili povijesnu pobjedu, sa svojom borbom nastavljaju i dalje, ali vezanu uz podizanje studentskog limita za kojeg se bore i studenti koji rade, ali i poslodavci pa čak i političke stranke.

vezano Peticija je u dva dana sakupila preko 10 tisuća potpisa! Karijera Isplatilo se potpisati peticiju: Ministar financija pristao pregovarati o povećanju limita

Podsjetimo, posebice oko turističke sezone svakog ljeta i studenti i poslodavci bore se za podizanje studentskog poreznog limita gdje bi se neoporezivi dio studentske zarade podigao sa sadašnjih 15 tisuća kuna na 25 tisuća kuna.

Još vijesti