V.K. u Vijesti

Krenula velika obnova zagrebačkog fakulteta, evo kada studenti mogu očekivati povratak

Trebali bi se vratiti u travnju sljedeće godine.

14. lipnja 2022 14:11
Tek se vraćaju dogodine!

Tek se vraćaju dogodine! Foto: Shutterstock by Rcphotofun

Marulićev trg od jučer je ujutro pun prašine i bagera umjesto studenata i profesora jer se sanira još jedna zgrada oštećena u razornim potresima 2020. godine.

Trenutno se radi na zakrpavanju goleme rupe nastale uz samu zgradu Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, pa su sada i studenti i profesori preseljeni u prostore Zagrepčanke i još dodatne dvije zgrade u kojima djeluje FKIT: jedna je na istočnom dijelu Marulićeva trga, a druga je na Savskoj, u vlasništvu Tehničkog muzeja.

vezano Slika nije pronađena Laganini [VIDEO] Zagrebačka studentica snimila svoj faks nakon potresa i postala hit na TikToku: 'Ti stvarno živiš na rubu'

50 milijuna kuna vrijedna obnova

Uz njih, privremeno su zgradu napustili i Odjel za geografiju Prirodoslovno – matematičkog fakulteta te Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, koji su također koristili ovu zgradu.

Kako piše Jutarnji, zgrada je tijekom potresa zadobila velika oštećenja. Stradao je krov zgrade, urušili su se dimnjaci i popadala je fasada, a usto se i odlomio zid u predvorju fakulteta te su oštećene i plinske instalacije. Svi korisnici zgrade moći će se vratiti tek za godinu dana, odnosno u travnju sljedeće godine, jer je za tada predviđen završetak obnove zgrade.

Obnova FKIT-ove zgrade djelomično se financira iz fondova Europske unije, a sveukupna vrijednost obnove je oko 50 milijuna kuna.

vezano Gabriela Cindrić Nakon predavanja Potresna ispovijest hrabre, mlade djevojke godinu dana nakon razornog potresa: 'Vratila sam se jača nego prije...'

Osigurat će neometano studiranje studentima

„U Zagrepčanki su privremeno smješteni uredi nastavnika, referada, dekanat i druge službe, a ljetni semestar u cijelosti se provodio u učionicama i laboratorijima u druge dvije zgrade gdje još nisu započeti radovi. Kad se pokrenu radovi i na ostalim zgradama, fakultet će osigurati sve potrebne resurse za neometano studiranje. Ako bude potrebe i u laboratorijima naših glavnih industrijskih suradnika, kao i onih poput Hrvatskog vojnog učilišta, kazao je dekan FKIT-a prof. dr. sc. Ante Jukić za Jutarnji.

Kako nastavlja dekan, zgradu čekaju novi armiranobetonski radovi za jačanje konstrukcije zgrade te obnova svih instalacija, a FKIT također planira i provesti modernizaciju predavaonica i laboratorija kako bi podigli i kvalitetu obrazovanja.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja [FOTO] Prvi red do faksa: Nudi stan kraj zagrebačke Ekonomije za 1500 eura mjesečno – komentari su urnebesni

20 milijuna uloženo u modernizaciju

Vlastitim sredstvima ćemo osuvremeniti učionice i laboratorije na Zavodu za opću i anorgansku kemiju i Zavodu za industrijsku ekologiju. Modernizacija nastavno-znanstvene infrastrukture fakulteta provodi se redovito i u zadnje tri godine uloženo je više od 20 milijuna kuna u nabavu znanstveno-istraživačke opreme“, ističe Jukić.

Izvor: jutarnji.hr

Još vijesti