L.B. u Vijesti

Pokaz u ovom sveučilišnom gradu od ove godine dvostruko skuplji! Studenti bijesni: „Sram vas bilo“

Studenti se pitaju tko će više uopće kupovati mjesečnu pretplatnu kartu.

2. Siječnja 2023 11:38
Tramvaj u Osijeku.

Tramvaj u Osijeku. Foto: Zdravko T via Shutterstock

Vijesti o poskupljenju stanovnike Hrvatske više ne čude. Sa strepnjom se očekuje ponovno poskupljenje goriva, a špekulacije o poskupljenju cijena javnog prijevoza, posebice u Zagrebu, ne jenjavaju.

U riječkome Autotroleju odluku o poskupljenju prijevoznih karata obznanili su u prvoj polovini prošle godine, uz revidirane cijene koje su za umirovljenike i zaposlene sugrađane stupile na snagu još u ožujku 2022., a za studente i učenike u rujnu, s početkom akademske godine.

Nije trebalo dugo čekati da se i u drugom sveučilišnom gradu uvećaju cijene karata javnog prijevoza.

Na samom kraju prosinca iz tvrtke Gradski prijevoz putnika d.o.o. stiže vijest o novom cjeniku usluga transporta u ovom slavonskome sveučilišnom gradu, ali i nekim drugim novostima.

Naime, od prvog siječnja 2023. godine, cijelo područje grada Osijeka postaje jedinstvena zona, a trajanje jednokratne prijevozne karte produljuje se na 90 minuta, umjesto dosadašnjih 60. „Korisnici javnog prijevoza mogu jednu prijevoznu kartu koristiti punih 90 minuta za prijelaz u drugo vozilo u istom smjeru, ali i za povratak u suprotnom smjeru“, napominju iz GPP-a.

Kako dalje pojašnjavaju, sve se ovo događa zbog snažnog rasta cijene energenata, ali i troška održavanja voznog parka što je rezultiralo porastom troškova poslovanja ovog poduzeća. Podsjećaju da su viši troškovi nastali i zbog provedene modernizacije tramvajske infrastrukture te puštanja dodatnih autobusa u promet.

S 10 na 30 eura?!

Slaba je ovo utjeha studentima koji se i na ovom frontu suočavaju s poskupljenjima. Naime, po novom cjeniku za studentski će pokaz morati izdvojiti čak 30 eura (što je 226,04 kune), dok je prošle godine pretplatna karta koštala samo 120 kuna, odnosno 80 kuna za studente s prebivalištem na području grada Osijeka.

Radi se, dakle, o gotovo dvostruko višoj cijeni koju će odsad plaćati jedan dio studenata.

Treba napomenuti da je za redovne studente Sveučilišta J. J. Strossmayera ova cijena niža, zbog subvencioniranja troška prijevoza, pa iznosi 21 euro (158,22 kuna).

„Ne razumijem čemu toliko povećanje cijena...”

Povećanje cijene neugodno je iznenadilo tamošnje studente. „Smatram da je poskupljenje preveliko, pogotovo zato što je velika većina studenata koristila tramvaj“, govori nam studentica Ines. „Ne razumijem čemu toliko povećanje cijena. Zanima me koliko će njih i dalje kupovati tu mjesečnu kartu“, pita se ova djevojka.

Nevjerica i ljutnja studenata očituju se i na Facebook stranici ovog poduzeća.

„Sramota da je studentska iskaznica 30 eura. A gdje je subvencija? Skuplji ste od Zagreba?“, piše u samo jednom od komentara u kojemu se povlači paralela izmešu cijena u Zagrebu i Osijeku.

Javni prijevoz u Osijeku od ove je godine dramatično skuplji. Javni prijevoz u Osijeku od ove je godine dramatično skuplji. Foto: Masić Goran via Facebook@Gradski Prijevoz Putnika

„Gradonačelnik Ivan Radić se hvali povučenim sredstvima EU za pruge i novi vozni park, a opleo po džepu roditelja školaraca i studentima?! To je demografska i socijalna politika? Fuj! Zagreb jeftiniji od Osijeka, a kilometri vožnje da ne spominjemo! Vozili se jednu tramvajsku stanicu ili se vozili busom u Sarvaš ista cijena?“, „I što bi mi studenti sad trebali s povećanjem s 10 eura na 30 eura mjesečne karte? Sram vas bilo“, samo su neki od komentara razočaranih mladih, ali i roditelja koji financiraju svoju djecu tijekom obrazovanja.

Još vijesti