L.B. u Vijesti

Ovo je prvo sveučilište koje će studentima nuditi samo vegansku hranu – evo gdje i zašto

Škotsko sveučilište izbacuje meso s menija, nakon su studenati glasali za 100%-tni prelazak na vegansku prehranu.

5. prosinca 2022 11:33
Veganska hrana.

Veganska hrana. Foto: RitaE via Pixabay

Sveučilište u Stirlingu, kako je tamošnja zajednica studenata odlučila, prijeći će na prehranu koja se temelji na biljnim namirnicama tijekom iduće tri godine.

Početkom iduće akademske godine, polovina obroka na meniju u menzama već će biti veganska, a do 2025. godine planiraju u potpunosti izbaciti meso iz menzi.

Odvažnim planom, koji je prošao na izglasavanju tijekom mjeseca studenog, studenti pokušavaju dati svoj obol borbi s klimatskom krizom. Prijedlog je javnosti predstavljen putem kampanje Plant Based Universities, studentskog pokreta koji podržava aktivistički kolektiv Animal Rebellion, piše Euronews.

Više od 20 britanskih sveučilišta u kampanji

“Najgore posljedice klimatskih promjena već se osjećaju diljem svijeta, a mesna i mliječna industrija, kao i ribarenje, bez sumnje su dio toga“, upozoravaju iz Plant Based Universities kampanje koja okuplja studente s više od 20 britanskih sveučilišta na kojima pokušavaju izbaciti mesne i mliječne namirnice iz menzi te ih zamijeniti onima biljnoga porijekla.

„Na sveučilištima učimo mnogo o klimatologiji i baš zbog toga, ovo su mjesta s najviše odgovornosti da reagiraju na zaključke ove znanosti“, smatraju i dodaju da su menze s isključivo biljnim namirnicama i obrocima jedina adekvatna opcija u budućnosti jer smatraju da uzgoj farmskih životinja povećava udio stakleničkih plinova u atmosferi ozbiljnije i od prometa.

I dok, kako poručuju iz ove inicijative, uzgoj domaćih životinja doprinosi proizvodnji stakleničkih plinova za 57 posto, uzgoj biljne hrane uzrokuje mnogo manje opterećenje stakleničkim plinovima, samo 29 posto.

Većina studenata prisutna na sastanku glasala je u prilog izbacivanju mesa i mliječnih proizvoda s menija u menzama. No, treba dodati da je glasanju prisustvovalo samo 127 studenata od studentskog tijela koje broji 17.000 članova.

Predlagatelj ovog prijedloga, Aaron Caulfield, za list studenata ovog sveučilišta, The Brig, pojašnjava da je ovo uobičajen odaziv studenata kad su izglasavanja u pitanju. „Ako se Studentski zbor ne složi s time da se prijedlog realizira te da se s njime dalje ide, trebali bi se tako izjasniti na idućem sastanku“, pojasnio je.

Ovo je prva ovakva odluka na razini sveučilište donesena u Velikoj Britaniji.

70 posto manje ugljikovog dioksida kad bi svi bili vegani

Okolištarac, novnar i spisatelj George Monbiot pohvalio je studentske predstavnike ove inicijative. “Fantastično je vidjeti novu generaciju koja preuzima kontrolu nad svojom sudbinom te ljude, druge životinje i planet stavlja na prvo mjesto“, smatra. “Kampanja Plant Based Universities na Sveučilištu u Stirlingu predvodi put ka suočavanju s klimatskim promjenama i stavranju održivog sustava prehrane.“

Sveučilište u Minnesoti provelo je istraživanje na temelju kojega su zaključili da bi se emisija ugljičnog dioksida u cijelom svijetu smanjila za otprilike 70 posto, kad bi ljudi na čitavom svijetu prešli na biljnu prehranu.

Ideja veganske prehrane na sveučilištima nije novost! Tako se veganski obroci mogu naći i na mnogim prestižnim sveučilištima diljem svijeta poput Cornella, Stanforda, Yalea, Sveučilišta Duke, Northwestern i brojnim drugima.
No, ideja da u menzama studentima nude isključivo biljnu hranu, jedinstvena je i javila se upravo na Sveučilištu u Stirlingu.

Još vijesti