V.K. u Vijesti

Novo lice zagrebačkog fakulteta: Politolozi i novinari uskoro će studirati u modernoj zgradi

Obnova će trajati 18 mjeseci, a košta 93 milijuna kuna.

12. rujna 2022 15:36
Kreće obnova!

Kreće obnova! Foto: Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Nakon razornog potresa u ožujku 2020. godine, u Zagrebu je, među mnogobrojnim drugim zgradama, stradalo čak 20 fakulteta.

Ovo je za neke studente značilo preseljenje i slušanje predavanja u novim prostorijama novih zgrada, no studenti novinarstva i političkih znanosti, uskoro će ponovo moći studirati u zgradi u Lepušićevoj ulici.

vezano U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO Akademska četvrt U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO

Srećom, Fakultet političkih znanosti obilježio je početak radova na obnovi zgrade koja je bila oštećena u potresu. Riječ je o jednoj od prvih fakultetskih zgrada u Zagrebu koje kreću sa cjelovitom obnovom.

Obnova se financira bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) i Mehanizma za oporavak i otpornost, a procjena je da će cijela obnova koštati 93 milijuna kuna, a predviđeno trajanje radova je 18 mjeseci.

vezano Tek se vraćaju dogodine! Vijesti Krenula velika obnova zagrebačkog fakulteta, evo kada studenti mogu očekivati povratak

"Rekonstrukcija zgrade u Lepušićevoj ulici uključuje vraćanje zgrade u radno stanje prije potresa te kompletnu obnovu zgrade, uključujući modernizaciju uvjeta rada za mlade politologe i novinare, sukladno tehnološkim i drugim promjenama koje su se dogodile u tim profesijama", hvala se s Fakulteta, a napominju da obnova uključuje pojačanje konstrukcije kako bi ona zadovoljila suvremene standarde protupotresne zaštite, kao i rekonstrukciju i modernizaciju cijelog unutarnjeg prostora zgrade.

vezano Slika nije pronađena Laganini [VIDEO] Zagrebačka studentica snimila svoj faks nakon potresa i postala hit na TikToku: 'Ti stvarno živiš na rubu'

Novi studiji

Osim toga, u obnovu se uključuje i modernizacija TV i radio studija kako bi studenti novinarstva mogli što bolje pripremiti za ono što ih čeka u suvremenim redakcijama.

Predviđena je i reorganizacija prostora za rad nastavnika i fakultetskih službi te osiguravanje dostupnosti prostora osobama s poteškoćama u kretanju. Posebno je važno što rekonstrukcija uključuje i podizanje razine energetske učinkovitosti zgrade kroz obnovu fasade i krova, te ugradnju fotonaponskih ćelija i sustava klimatizacije u cijeloj zgradi.

Još vijesti