V.K. u Vijesti

Istraživanje pokazalo: Mladi u Srbiji najmanje vole nas, Albance i Bugare

Više od pola mladih ne bi osudilo Rusiju zbog agresije u Ukrajini.

9. kolovoza 2022 11:04
Vole Crnogorce i Makedonce.

Vole Crnogorce i Makedonce. Foto: shutterstock by Dragan Mujan

Mladi Srbije sudjelovali su u istraživanju koje je, međuostalim, propitalo njihove stavove o invaziji na Ukrajinu te njihovo mišljenje o manjinama. 

Nedavno je napravljeno veliko nacionalno sociološko istraživanje u Srbiji koje je pokazalo kako mladi Srbi najmanje vole Hrvate, Bugare i Albance, prenosi Novinite.

vezano Odeon, menza, red Akademska četvrt Počelo poskupljenje smještaja u domovima i hrane u menzi? Studenti u susjedstvu od iduće godine plaćaju više

Istraživanje je naručeno od strane srpske organizacije mladih Pokriv, a potpuni će rezultati ovog istraživanja biti obavljeni tek 12. kolovoza u Beogradu u sklopu Internacionalnog foruma mladih.

Vole Makedonce i Crnogorce

„Kakav je vaš odnos prema nacionalnim manjinama?“ bilo je pitanje koje se moglo ocijeniti na ljestvici od 4 stupnja u kojoj je 1 najveća ocjena dok je 4 najmanja.

vezano Dojava o bombi i u Studentskome gradu... Vijesti Što se događa? 5 dojava o bombama u studentskim domovima obilježile vikend

Mladi Srbije su Bugare ocijenili s 2,9, Hrvati su završili s 2,04 ocjenom, a Albanci su „nagrađeni“ s 2,52. S druge strane, najviše vole Makedonce i Crnogorce, pa su im dali ocjene 1,75 i 1,68. U zlatnoj sredini su se pronašli Rumunji, Mađari i Bosanci.

55 posto njih je protiv sankcija Rusiji

Osim odnosa prema manjinama, ovo je istraživanje zahvatilo i trenutno razmišljanje mladih o ratu u Ukrajini. Prema istraživanju, čak je 55 posto mladih u Srbiji protiv uvođenja sankcija Rusiji, a njih 43 posto smatra kako bi „Srbija trebala balansirati između istočnih i zapadnih zemalja“.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Studenti prosvjeduju ispod Vučićevih prozora: 'Jesmo li važniji kad završimo faks ili kad odemo u penziju?'

U slučaju da bi Srbija morala izabrati stranu, više od pola mladih, čak 53 posto ispitanih, smatra da bi se njihova država trebala okrenuti prema istoku. Više od pola ispitanih, njih čak 55 posto smatra da Srbija ne treba osuditi Rusiju zbog agresije na Ukrajinu, a svega 18 posto njih smatra da bi Srbija trebala uvesti neke sankcije Rusiji.

Izvor: novinite.com

Još vijesti