V.K. u Postani student

Pokrenuli inicijativu: Maturanti s prosjekom 5.0 neće morati na prijemne ispite?

Nagradili bi najbolje učenike tako da oni ne bi morali prolaziti stres oko prijemnih ispita za srednje škole i fakultete.

4. srpnja 2022 11:43
Oni najbolji ne bi više trebali na prijemne ispite

Oni najbolji ne bi više trebali na prijemne ispite Foto: MojFaks

Učenici koji su tokom cijelog svog školovanja nizali izvrsne uspjehe i imali prosjek 5.0 zasigurno zaslužuju i više od same pohvalnice na kraju školske godine, a to smatra i dvoje zastupnika iz Skupštine Tuzlanskog kantona koji su pokrenuli i incijativu za nagrađivanje najboljih učenika.

Student Medicinskog fakulteta u Tuzli, Amar Bećirović bio je drugi najbolji učenik u svojoj osnovnoj školi. Kada je došlo vrijeme upisa u srednju školu, Amar se počinje suočavati s prvim problemima. Kako kaže, htio je upisati medicinsku srednju školu u Tuzli, no bio je peti ispod crte. Srećom, ipak je upisao školu koju je htio.

vezano Učenje u domu: nemoguće ili ipak moguće? Laganini U urnebesnom videu pokazali kako se 'štreba' u studentskom domu: 'Zar se išta može ovako naučiti?'

Životni san mu je bila medicina

"Poslije toga je Vlada tuzlanskog kantona povećala spisak djece koji upisuju srednje škole, pa sam po tom principu upao u školu koju sam želio od kada sam se rodio", kazao je Amar za RTVTK koji je i u srednjoj školi imao vrlo zavidne rezultate i prosjek 5.0.

Kako bi se nagradili izvrsni učenici, ali i studenti, zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona Lejla Vuković i Smajo Mandžić pripremili su inicijativu kojom bi učenici s prosjekom 5.0 trebali biti oslobođeni prijemnih ispita za srednje škole i fakultete. Zastupnica Vuković je za naglasila da bi učenici s izvrsnim prosjekom trebali biti pošteđeni stresa oko prijemnih ispita.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Ne moraju dati uvjet, a sad i prenose 20 ECTS-a: Opravdano ili ne?

"Ta inicijativa izazvala je izazvala buru reakcija roditelja, učenika i prosvjetnih radnika. Mišljenja su podijeljena i smatram da je to dobro. Ima tu na jednoj strani učenika i roditelja koji su dali svoj maksimalan trud i rad i zalagali se kroz osnovno i srednje obrazovanje, i taj se trud mora nagraditi", kazala je za RTVTK.

Inicijativa bi se mogla realizirati do 2024. godine

"Mislim da je to inicijativa koja bi odlične učenike nakon cijelog njihovog školovanja nagradila da bez stresa i straha upišu ono što zaista žele. Nije lako održavati prosjek 5.0. tijekom obrazovanja i u osnovnoj i u srednjoj školi. Zaista podržavam ovu inicijativu", komentirao je i Amar.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Po ocjenu u Mercator? Studentima s indeksima profesorica potpisivala prijavnice ispita na terasi dućana

Zastupnici Vuković i Mandžić tražit će već na sljedećoj sjednici tražiti podršku i izjašnjenje kolega iz Skupštine Tuzlanskog kantona za ovu inicijativu . Ako dobiju podršku, realizacija ove inicijative očekuje se za školsku i akademsku godinu 2023./2024.

izvor: rtvtk.ba

Još vijesti