L.B. u Nakon predavanja

U ovim hrvatskim županijama je najmanje cijepljenih protiv HPV-a: 'Oko 70 posto mladih ne zna što je PAPA test'

Od 3000 ispitanih učenika diljem 11 županija, čak 70 posto njih ne zna što je PAPA test.

14. rujna 2022 11:35
Od 3000 ispitanih učenika, čak 70 posto ne zna što je PAPA test, a ni koji su simptomi infekcije...

Od 3000 ispitanih učenika, čak 70 posto ne zna što je PAPA test, a ni koji su simptomi infekcije... Foto: goodbishop via Shutterstock

U Prirodoslovnoj školi Vladimir Prelog održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni posljednji podaci o procijepljenosti mladih u Hrvatskoj kada je riječ o HPV infekciji.

Istraživanje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Grad Zagreb prednjači, Split i Dubrovnik na začelju

Utrošeno je 27 000 doza cjepiva protiv HPV-a za osnovne škole, 4000 doza za srednje škole i oko 2000 doza za visoka školstva.

"Što se tiče same procijepljenosti po županijama, Grad Zagreb svakako ima najviše utrošenih doza, jer imaju i najdužu praksu cijepljenja protiv HPV infekcije. Procijepljenost za prošlu školsku godinu 2020./2021. u osnovnim školama iznosila je oko 41 posto. Veliko iznenađenje su Brodsko-posavska županija sa 65 posto procijepljenosti, te Vukovarsko-srijemska i Bjelovarsko-bilogorska sa 60 posto procijepljenosti", izjavio je Marko Gangur, Voditelj i nacionalni koordinator "Budi mRAK" kampanje i student zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

Udruga studenata medicine CroMSIC educira mlade i roditelje o HPV-u od 2019. godine. Udruga studenata medicine CroMSIC educira mlade i roditelje o HPV-u od 2019. godine. Foto: screenshot via Facebook@Marko Gangur

Dodaje da su najlošije županije Ličko-senjska (gdje je samo jedan učenik primio dvije doze cjepiva), zatim Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska županija gdje je procijepljenost ispod 10 posto.

vezano Studenti medicine podsjećaju: Do kraja godine možete se BESPLATNO cijepiti protiv HPV-a Vijesti Studenti medicine podsjećaju: Do kraja godine možete se BESPLATNO cijepiti protiv HPV-a

Iako je trend cijepljenja u porastu, to i dalje nije dovoljno.

"Mi u Gradu Zagrebu cijepimo već 15 godina i rezultati iz godine u godinu su sve bolji. Čak i za vrijeme pandemije COVID-a, procijepljenost je bila dobra. No, ako gledamo prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije koja kaže da bi procijepljenost djevojčica do 15 godina trebala biti oko 90 posto, a mi smo niti na pola puta, sa 41 posto. Nadamo se da će naše sve daljnje javno-zdravstvene aktivnosti i cjelokupni rad doprinjeti još boljim rezultatima", poručila je dr. med. Tatjana Petričević Vidović, Voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu, NZJZ "Andrija Štampar".

Javno-zdravstvena kampanja "Budi mRAK" kontinuirano se provodi s ciljem edukacije mladih i njihovih roditelja kada je riječ o prevenciji HPV infekcije koja može uzrokovati čak šest vrsta raka.

Najbolja i najučinkovitija zaštita je cjepivo koje je u Hrvatskoj dostupno i besplatno za sve mlade do 25 godina života. Kako bi što bolje i više educirali mladih o HPV infekciji, studenti medicine, u sklopu ove kampanje, diljem hrvatskih škola provode edukacije za učenike.

Mladi uglavnom ne znaju što je PAPA test i koji su simptomi infekcije

Prema podacima održanih edukacija po hrvatskim školama diljem 11 županija unazad godinu dana, mladi i dalje ne znaju dovoljno o prevenciji i zaštiti od HPV-a. Od 3000 ispitanih učenika, čak 70 posto njih ne zna što je PAPA test.

"Također, isto toliko njih ne zna koji su simptomi kod muškaraca s HPV infekcijom niti ne zna koliko postoji tipova HPV-a. Nakon radionice, znanje učenika o HPV infekciji se itekako povećava. Uz to kreće i promišljanje i odluka za cijepljenjem. I to je ono što je najbitnije", rekao je Gangur.

vezano Studenti medicine educiraju srednjoškolce o prevenciji bolesti uzrokovanih HPV infekcijom:“Budi mRAK” Nakon predavanja Studenti medicine educiraju srednjoškolce o prevenciji bolesti uzrokovanih HPV infekcijom:“Budi mRAK”

Zbog dobre edukacije, mnogi su se učenici ove škole odlučili cijepiti protiv HPV-a.

"Zahvaljujući ovoj kampanji i edukaciji koje su provedene u ovoj školi, naš telefon zvoni, učenici zajedno sa svojim roditeljima izražavaju želju za cijepljenjem protiv HPV-a", rekla je dr. Lara Dadić, liječnica školske medicine.

"Budi mRAK" kampanju provode Udruga studenata medicine CroMSIC, u suradnji s HZJZ-om i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Još vijesti