V.F. u Vijesti

Predsjednik Milanović među studentima ekonomije: 'Bez novca nema ništa'

Aktualni predsjednik Milanović predavao je studentima Ekonomskog fakultetu u Splitu.

20. listopada 2022 13:42
Aktualni predsjednik održao je predavanje spplitskim studentima ekonomije.

Aktualni predsjednik održao je predavanje spplitskim studentima ekonomije. Foto: screenshot via Ured predsjednika Republike Hrvatske/Marko Beljan

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović posjetio je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu gdje je održao predavanje pod nazivom "Geopolitika i posljedice za ekonomiju" te je na kraju odgovorio na pitanja studenata.

"Jedino nama je bitno što će biti s ovom zemljom"

Kako tvrdi, kratkoročni pokazatelji hrvatske ekonomije daju razloga za optimizam.

"Pokazatelji hrvatske ekonomije za kratkoročno razdoblje nisu loši. To govorim kao Predsjednik Republike, a ne kao konkurent Vlade, kao netko kome je iskreno stalo da naša priča uspije. Jedino nama je bitno što će biti s ovom zemljom. Drugima ili nije bitno ili ih baš briga", kazao je.

Studentima je poručio da o ekonomskom uspjehu ovisi hoće li se nastaviti ovaj demografski "armagedon", u kojemu smo, napominje, u zadnjih 30 godina izgubili milijun ljudi, što nije samo posljedica rata i Oluje, sažimaju u objavi Ureda predsjednika.

"Bez novca nema ništa"

"Ekonomski uspjeh Hrvatske jednako je hrvatska snaga. Bez novca nema ništa, nema neovisnosti, nema oružja, nema načina da obraniš svoj dom, bila to kuća ili država", rekao je predsjednik studentima Sveučilišta u Splitu.

Govorio je i o trendovima ekonomskog rasta ove godine u Hrvatskoj za koje je rekao kako će biti dobri te kako tom rastu pridonosi i turizam kao rentna ekonomija, ali je upozorio kako o turizmu "ovisimo strahovito i to nije dobro".

Istaknuo je i kako Ekonomska situacija u razdoblju ispred nas ovisi i o geopolitičkoj situaciji u svijetu.

"Što slijedi? To ovisi isključivo o razvoju situacije u Ukrajini, o pitanju hoće li Amerikanci i Rusi sjest' zajedno", rekao je i dodao da "ovo što gledamo i čemu svjedočimo zadnjih mjeseci jest geopolitika."

"Tko god geopolitiku veže uz BiH ili Kosovo, taj ne zna što je geopolitika. Ono što se događalo na našim prostorima je grozna, krvava brakorazvodna parnica u kojoj su neki prošli manje ili više loše, kao mi Hrvati, hrvatska država. Geopolitika su isključivo Rusija i Kina. A to se jako prelijeva na sve nas", ispričao je predsjednik Milanović u svom predavanju.

Zaključio je kako se Hrvatska mora brinuti sama o sebi jer "ako ne budeš brinuo o sebi, neće ti ni Bog pomoći, današnje vrijeme to pokazuje na zastrašujući način".

Nakon predavanja, predsjednik Milanović je odgovarao na pitanja studenata, a čestitao je i vodstvu Sveučilišta u Splitu jer je upravo ovo sveučilište rangirano kao najbolje u Hrvatskoj prema svjetskoj listi.

vezano Zoran Milanović Akademska četvrt Milanović na inauguraciji novog rektora nasmijao publiku anegdotom s prvog ispita: 'Profesor me spustio na zemlju'

Još vijesti