P.S. u Vijesti

Premijer predstavio novi paket mjera zbog inflacije, a spomenuo i studente: „Cijena hrane u menzama ostaje ista“

Održana je nova sjednica Vlade na kojoj je predstavljen četvrti paket mjera u borbi sa svjetskom inflacijom.

15. ožujka 2023 10:03
Menza Studentskog centra u Zagrebu

Menza Studentskog centra u Zagrebu Foto: M.D./MojFaks

Ogromnoj inflaciji na svjetskom nivou svjedočimo već nekoliko mjeseci. Prvi problemi nastali su zbog pandemije korona virusa, koja ovog ožujka obilježava treću godišnjicu, a nastavno inflacija je uzrokovana i ratom u Ukrajini čija invazija traje nešto više od godinu dana.

Cijene proizvoda, ali i energenata, u posljednjih nekoliko mjeseci skočile su „u nebo“, a Vlada je službeno predstavila i četvrti paket mjera kojima ograničavaju cijene proizvoda ili energenata zbog svjetske inflacije.

Moguće poskupljenje mesa

Uvedene su brojne mjere, od kojih se spominju one vezane uz cijenu energenata, ali i namirnica čijim poskupljenjima svjedočimo iz dana u dan. Kako piše N1, pojeftinjuje cijena suncokretovog ulja, ali se najavljuje poskupljenje svinjskog mesa. Kako su rekli na zadnjoj sjednici, ako ostave ograničenje cijene na svinjetinu, nje onda možda uopće ni neće biti zbog nestašice svinjskog mesa, pa će ograničenje s tog proizvoda biti uklonjeno.

Premijer Andrej Plenković dotaknuo se i studenata u vidu mjera koje se dotiču naknada i potpora. Tvrdi da će cijena hrane u menzama ostati ista, odnosno nepromijenjena, što znači da se neće mijenjati ni cijena dnevnog menija.

Cijene u menzama ostaju iste

Samim time, vrijednost ove potpore za studente iznosi sveukupno 8 milijuna eura, a otkrio je do kada će i ova mjera, koja se tiče studenata, trajati.

„Za 111 tisuća studenata cijena menija od 0,86 eura ostaje nepromijenjena. Vrlo važna mjera, nju donosimo, ona je iznimka od svih ostalih trajanja, za godinu i pol dana. Dakle, do kraja ove akademske godine i cijelu iduću“, napomenuo je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

No, upravo to donosi nove izazove za studentske restorane diljem Hrvatske. Nitko od studenata ne želi svjedočiti poskupljenjima u menzama, one bi se u tom slučaju mogle suočiti sa smanjenjem izbora hrane zbog njihovih visokih cijena, iako je najavljen program promjene u studentskim restoranima čime bi se ponuda trebala i povećati.

izvor: n1info.hr

 

Još vijesti